Inapoi

Centrul de congrese din Melbourne primeste 6 stele "verzi"

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
melbcon3

Autor: Diane Pham


Australia se lauda cu plajele extraordinare, cu cateva dintre cele mai frumoase peisaje naturale, cu o fauna salbatica deosebita, cu oameni frumosi si acum, cu cel mai "verde" centru de congrese din lume! Cum este posibil pentru orice alta tara sa concureze cu asa ceva? Ei bine, competitia va deveni din ce in ce mai acerba si acesta pentru ca noul Centru de congrese de la Melbourne a stabilit un nou standard pentru ce reprezinta designul "verde", ecologic. Inaugurat oficial in luna iunie a acestui an, centrul a primit cel mai mare punctaj atribuit vreodata unei cladiri avand aceeasi functiune si anume 6 stele in clasificarea ecologica.

Aceasta realizare le-a adus celor de la NH Architecture si implicit arhitectului Woods Bagot, recunosterea internationala pentru proiectarea celei mai ecologice cladiri de dimensiuni mari din lume. Design-ul centrului a presupus dezvoltarea si implementarea unor solutii ecologice inovatoare, constand in pardoseala racita si ventilatie naturala care sa elimine sistemul de climatizare, instalarea unei mini statii de epurare pentru tratarea apelor uzate, turnuri de racire si irigarea spatiilor verzi inconjuratoare, panouri solare pentru obtinerea apei calde, obtinerea furnirului folosit in finisajele interioare prin metode care protejeaza copacii.

 

 

 

 

Chiar daca aspectului ecologic al cladirii i s-a atribuit un interes major, echipa de arhitecti nu a neglijat si aspectul estetic al centrului. Exteriorul dar si interiorul cladirii impresioneaza vizitatorii prin materialele folosite, unghiurile spectaculoase ale volumetriei, culorile si texturile. 
Ca un plus la aspectul ecologic al acestei cladiri, merita mentionat ca punerea in functiune a contribuit la crearea a 2 500 de locuri de munca, suplimentar peste cele 1 000 generate in momentul constructiei.

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa