Inapoi

Centrul de sport si recreere din Saint-Cloud este colorat si ecologic

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
saint_cloud1

Autor: Beth Shea


"Fara alergat pe holuri" este o regula pe care majoritatea copiilor s-au obisnuit sa o auda in scoli, in fiecare an. Aceasta a fost si ideea cheie a proiectului Centrului pentru Sport si Recreere de la Saint-Cloud din Franta realizat de catre arhitectii de la KOZ - Christophe Ouhayoun si Nicolas Ziesel. Prin supradimensionarea scarilor, cu aproape de trei ori mai mult decat prevad normele, arhitectii au deschis aceste spatii care in mod obisnuit erau restrictive creand „un spatiu sigur si intim in care copii pot sa le (scarile) foloseasca singuri in deplina siguranta". Rezultatul este o cladire care atrage privirile, ecologica, special creata pentru festivitati, recreere si divertisment.

 

 

Fatadele acestui Centru pentru Sport si Recreere sunt o explozie de culoare, in comparatie cu monotonia cladirilor invecinate, cei de la ArchDaily declarand ca „este ca si cum ai trece pe langa un graffiti supradimensionat". Culoarea este o manifestare psihologica a jocurilor electronice cu elemente geometrice variat colorate, asemeni Tetrisului, care functioneaza perfect daca luam in considerare spatiul ca fiind unul gandit sa-i atraga pe copii, lasandu-i sa se joace, sa interactioneze, indepartandu-i de obiectele electonice atat de raspandite.

 

Culorile utilizate in amenajarea spatiilor sunt din tot spectrul si au fost folosite atat pe pereti cat si pe pardoseala si tavane, creand un curcubeu interior. Paleta de culori pe care arhitectii de la KOZ au folosit-o pentru fatade este corelata cu nuantele si culorile din interior pentru ajutarea copiilor mai mici sa stabileasca conexiuni spatiale.

 

Se pare ca a fost totusi o culoare care s-a dovedit importanta in conceptul realizarii acestui centru, verdele. Pe parcursul lucrarilor de constructie au fost implementate o serie de masuri si sisteme ecologice care transforma cladirea intr-una durabila atat din punct de vedere al constructiei cat si al intretinerii. Au mizat pe iluminatul natural, pe folosirea elementelor prefabricate din beton si a betonului colorat in masa si pe un sistem de panouri solare pentru incalzire si asigurarea necesarului de apa calda.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitots.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa