Inapoi

Centrul Muritzeum combina un acvariu, un centru turistic si unul expozitional sub acelasi acoperis

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Orasul Waren se afla in partea nordica a zonei Muritz si este o adevarata atractie turistica la mai putin de o ora de mers cu masina de la Berlin sau Hamburg. In urma unui concurs, biroul Wingardh Arkitektkontor AB a fost ales sa realizeze proiectul pentru centrul de primire al turistilor.

Ideea care a captat atentia a fost cea a peretilor realizati din elemente de lemn arse pana aproape de punctul de a se transforma in carbune, faza considerata de arhitecti "un tratament optim pentru ca lemnul sa nu mai necesite lucrari de intretinere". Rezultatul vizual al conurilor cu pante descendente este un acoperis cu o suprafata care absoarbe lumina asemeni unei gauri negre din spatiu si in acelasi timp panourile din apropiere capteaza lumina soarelui in albul cenusei.






O sala centrala cu tavan inalt este inconjurata de o serie de spatii expozitionale amenajate tematic: epoca de gheta, fauna, flora, civilizatie si altele iar printr-o fanta se poate admira parcul, un mai vechi pavilion expozitional si cararea care inconjoara lacul Herrensee si platforma belvedere catre lacul Muritz.



In partea superioara a salii centrale se poate observa un mare banc de pesti care atentioneaza asupra existentei celui mai mare acvariu cu apa dulce din Germania. La nivelul intrarii un bovindou complet vitrat iese din aliniamentul fatadei cu multe binocluri mascate in capete de soimi in timp ce pardosela de la nivelul inferior are inserata o fereastra catre apele lacului Herrensee si bancurile de crapi. In realitate acesta este un elesteu curatat, complet separat de apele tulburi ale lacului.



Fatada vitrata reflecta apele lacului din apropiere. Acoperisul iese in consola peste fatada sudica realizata integral din perete cortina vitrat. Pentru finisarea suprafetelor s-au folosit intensiv nuante galben-aurii, cum este lemnul de larice lacuit.




Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa