Inapoi

Cercetari in domeniul elementelor vidate - Vacuumatics

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
vacuumatics1

Autor: Ir. Arch. F.A.A. Huijben


La Universitatea Tehnologica din Eindhoven, Departamentul de Arhitectura, Constructii si Planificare se realizeaza studii in privinta elementelor supuse vidarii, in special in zona structurilor vidate luandu-se in considerare faptul ca proprietatile elementelor supuse acestui fenomen depind in mare masura de materialele din care sunt realizate.

Cei care vor citi acest articol si care sunt interesati de acest domeniu sunt invitati sa se implice si sa dea sugestii cercetatorilor referitor la materialele potrivite pentru a fi vidate, atat pentru cele care pot alcatui anvelopanta unei structuri cat si pentru cele folosite ca umplutura.

Scop:
Societatea noastra se caracterizeaza ca fiind intr-o continua schimbare si adaptare la nevoile personale. Nu mai putem ignora faptul ca designul de tip "free-form" cat si cel denumit "blob" (bibary large object) este intalnit din ce in ce mai des in operele de arhitectura. Mai mult, cuvinte de genul "adaptabil", "receptiv", "dinamic" si chiar "destept", "inteligent" sunt uzuale in design-ul arhitectural contemporan.
Pare sa devina inevitabil dezvoltarea unor spatii incojuratoare personalizabile si flexibile, in functie de identitatea fiecaruia. O metoda relativ noua si insuficient explorata pentru obtinerea unui astfel de mediu dinamic, poate sa fie structura adaptabila postformata prin vidare sau pe scurt vacuumatics.

Principiul sistemului vacuumatics:
Puteti sa considerati elementele de tip vacuumatics ca fiind niste anvelopante flexibile care au la interior elemente structurale care prin vidare devin rigide, intr-o anumita proportie dorita. Diferenta de presiune ( presiune negativa rezultata prin vidare) creaza o tensiune structurala in elementele folosite ca umplutura, pe masura ce anvelopanta se muleaza pe forma lor.
Foarte important este faptul ca aceste tensiuni rezultate prin vidare, pastreaza (mentin) geometria structurii nealterata creand asfel forme rigide dar adaptabile - similare pachetului de cafea vidat sau a scaunului flexibil "Memo".

Design cu forme libere
Marele avantaj al produselor vacuumatics este acela al flexibilitatii si adaptabilitatii formei astfel incat sa permita producerea unei mari varietati de forme tri-dimensionale dintr-o singura structura. Gradul de vidare determina adaptabilitatea structurii vacuumatics; fara existenta presiunii negative elementele de umplutura pot "pluti" liber in interiorul anvelopantei. Prin cresterea gradului de vidare consistenta elementelor de umplutura creste gradat, rezultand o structura cu un comportament mai mult sau mai putin plastic, asemanator stadiului de semi-dezumflat. In final, in stadiul complet vidat structura devine rigida. Un mare avantaj al asa-numitului "control flexibil" este reversibilitatea procesului de vidare, pana cand structura obtine forma dorita.
Pentru obtinerea formei dorite, structura vacuumatics trebuie supusa anumitor actiuni fizice care sa dirijeze elementele de umplutura la locul lor. Faptul ca se poate modela local forma structurii vacuumatics, face ca acestea sa fie de viitor in domeniul arhitecturii si al constructiilor.

 

 

Realizarea:
Desi din punct de vedere teoretic multe materiale pot fi folosite in pentru realizarea elementelor de umplutura, proprietatile lor structurale in stare normala sunt esentiale. Modul de impachetare, alipire al elementelor de umplutura cat si proprietatile materialelor din care acestea sunt alcatuite (forma, dimensiune, elasticitate, textura si capacitatea de a se comprima) influenteaza serios proprietatile structurale ale structurilor vacuumatics, respectiv rezistenta, rigiditatea si stabilitatea (implicit si siguranta si rezistenta in timp). S-a constatat ca materialele cu forma gometrica folosite ca elemente de umplutura, in momentul vidarii formeaza o structura cu un grad ridicat de rigiditate, in timp ce elementele alcatuite din fibre/fire se strang si ajung asemeni unei tesaturi determinand structuri mai maleabile, ca si cele compozite.
Anvelopanta folosita la structurile vacuumatics nu asigura numai integritatea structurala, un rol foarte important in caracteristiile fizice ale acesteia avandu-l tipul de material din care este alcatuita si proprietatile acestuia (elasticitatea, flexibilitatea, rezistenta la strapungere si la intindere).

 


Cercetarea:
Scopul acestui studiu elaborat de catre Universitatea Tehnologica din Eindhoven este de a intelege si de a controla principiile structurale astfel incat sa se optimizeze realizarea unor structuri cu anumite cerinte geometrice si fzice specifice. Cunostintele actuale referitoare la structurile vacuumatics se bazeaza in mare parte pe datele rezultate in urma mai multor experimente pe anume stucturi prototip.


Mai multe informatii gasiti pe www.materia.nl.

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa