Inapoi

Chipperfield Architects extinde primul muzeu de arta contemporana al Europei

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
muzeul_folkwang2

David Chipperfield Architects au castigat concursul international de arhitectura pentru extinderea Muzeului Folkwang din Essen, Germania. Deschis in 1902, Folkwang a fost primul muzeu de arta contemporana din Europa. Astazi, acest muzeu este cotat drept unul cu cele mai valoroase colectii de arta moderna clasica din Germania. Inaugurarea noii extinderi este evenimentul cultural cel mai important care se va tine in Essen, in regiunea Ruhr si care coincide si cu anul in care acest oras este une dintre Capitalele Culturale Europene 2010.

Noua cladire pune in valoare volumetria celei existente, continuand principiile arhitecturale ale ansamblului de sase structuri si patru curti interioare, gradini si galerii. Spatiile destinate promovarii, publicitatii se leaga imperceptibil de zonele existente ale galeriilor. O mare scara deschisa face legatura intre Bismarckstabe si noul foaier, care a fost gandit ca o mare curte interioara cu un restaurant si o librarie, protejat fiind de zgomotul strazii printr-o fatada de sticla.

 

Vizitatorii sunt intampinati de o succesiune de spatii de expozitie ale caror inaltimi ajung pana la sase metri, de o biblioteca si o sala de lectura, o sala multi-functionala, spatii pentru organizarea de evenimente, zone de depozitare si restaurare. Pentru finisarea pardoselilor s-a optat pentru cimentul lustruit, asemanator in culoare si textura cu cel folosit la baza. Fatada trasnslucida executata din placi de sticla reciclata da impresia unei mari suprafete de alabastru. Culoarea fatadei se schimba in functie de lumina naturala si de soare. Vitrajele sunt in acelasi plan cu cel al fatadei, atent integrate pentru obtinerea unei imagini unitare.

 

 


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa