Inapoi

Cladire cu arhitectura dramatica intr-un mic oras din Danemarca

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Design-ul cladirii Middelfart Savings Bank propus de echipa de la 3XN incearca sa transpuna in realitatea volumetrica ambitiile pentru noul lor sediu. Pentru a face acest lucru, cladirea a trebuit sa asigure un mediu de lucru perfect pentru angajati si in acelasi timp sa fie un exemplu de arhitectura desavarsita care sa contribuie la dezvoltarea falezei portuare. Acoperisul cu forma indrazneata are rol de a capta privirile si de a le directiona catre cladire - o structura masiva din lemn prevazuta cu multe deschideri si vitraje.

Suprafata acoperisului este realizata din 83 de luminatoare prismatice care determina intreaga geometrie a cladirii in relatie cu vecinatatile din portul maritim si restul de cladiri cu structura de lemn. Acoperisul directioneaza privirea catre intinderea de apa reusind in acelasi timp sa asigure si protectia impotriva razelor directe ale soarelui. Golurile din acoperis permit iluminarea naturala a spatiilor interioare si din orice punct se poate admira portul si faleza. Spatiul de sub marele acoperis cuprinde o serie de functiuni, printre care o librarie, o cafenea, o agentie imobiliara si un birou de informatii, toate aranjate in jurul unei piete centrale, delimitind un spatiu informal de intalnire.

Noua cladire a fost proiectata sa se integreze in context, astfel ca pe o parte orasul este respectat prin alegerea dimensiunilor, a scarii si formei acoperisului si pe de alta parte, in zona portului cladirea se retrage pentru a face loc unui spatiu triunghiular deschis, cu panorama. Restul spatiilor interioare sunt raspandite pe o serie de terase cu legaturi directe catre piata, iar acestea sunt legate la randul lor intre ele cu ajutorul unor scari spatioase care ofera spatiul necesar pentru intalnirile informale. Datorita acestei pozitii centrale, se crede ca noul sediu va deveni un punct de intalnire pentru clienti, angajati si vizitatori.











Sisteme eficiente de inclazire si climatizare (racire), dezvoltate cu ajutorul Universitatii Tehnice Daneze au fost implementate in cladirea Middelfart Savings Bank. Metoda utilizeaza masa si capacitatea betonului de a regla temperatura interioara prin absorbtia si degajarea caldurii. Aceasta metoda se bazeaza pe panouri prefabircate din beton care contin tevi din plastic rezistent. Sistemul in sine se regleaza partial pe cale naturala, pe masura ce apa folosita pentru racire/incalzire este recirculata la o temperatura de cateva grade sub/peste cea dorita. Acest sistem asigura o mare eficienta energetica, reducand costurile pentru racirea/incalzirea intregii cladiri.

Artistul de renume international Olafur Eliasson a creat o instalatie pentru piata, un caleidoscop stelar inspirat din geometria triangulara a acoperisului cladirii care urmeaza sa fie coborat pe pardoseala de granit, cu scopul de a aduce o noua dimensiune structurii.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa