Inapoi

Cladire de birouri castigatoare a premiului Green Architecture datorita sistemului de fatada vitrata folosit

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Bridgette Meinhold

Cladirea Bancii Europene de Investitii din Luxemburg a fost desemnata castigatoarea locului intai in cadrul Premiului Emilio Ambasz pentru sectiunea Cladiri internationale ecologice. Finalizata in 2008 si proiectata de catre echipa Ingenhoven Architects din Dusseldorf, cladirea cu forma tubulara, complet inchisa in sticla, a fost laudata pentru design-ul inovator care ajuta la eficientizarea consumului de energie cat si pentru organizarea interioara a birourilor care incurajeaza interactiunea si comunicarea. Inovatoarea cladire de birouri, flancata de gradina de vara si de cea de iarna a obtinut calificativul „foarte bine" din partea BREAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

Sediul BEI a fost conceput ca o structura metalica de forma tubulara cu o lungime de 170m acoperita integral in sticla. Interioarele au fost organizate in zig-zag, fara a se tine cont de ierarhii astfel incat sa se incurajeze interactiunea intre angajati si sa permita modificari ulterioare ale amenajarii posturilor de lucru. Cei 72 500mp ai cladirii sunt suficienti pentru necesitatile celor 750 de angajati, pentru spatiile auxiliare, pentru un atrium acoperit, o cafeterie, un restaurant si zonele de legatura cu cladirile invecinate.







Datorita faptului ca intreaga volumetrie este placata cu fatada vitrata, ajungandu-se in total la 13 000mp de sticla, iluminatul natural nu este o problema pentru niciunul din spatii. Ferestrele dotate cu mecanism de deschidere manual permit angajatilor sa isi regleze singuri temperatura la locul de munca, ajutand in acelasi timp si la asigurarea unei ventilari naturale. O gradina de iarna (sera) actioneaza ca un spatiu tampon, o bariera termica pe una din laturile cladirii, ajutand in procesul de reglare a temperaturii interioare si eliminandu-se astfel nevoia pentru sistem de ventilare/ climatizare.












Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa