Inapoi

Cladirea 15 Union Square West, aproape gata

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Noul imobil cu locuinte de lux, 15 Union Square West, proiectat de arhitectul Eran Chen de la biroul ODA-Architecture impreuna cu Perkins Eastman este aproape finalizat. Proiectul presupune transformarea unei cladiri avand cinci niveluri, care initial a fost gandita in 1870 sa devina sediu pentru Tiffany&Company si construirea unei noi cladiri avand sapte niveluri, creandu-se astfel spatiul necesar pentru 36 de apartamente de lux, ale caror interioare au fost proiectate de Vincente Wolf.



In procesul de proiectare, arhitectul Eran Chen dorea sa puna in evidenta structura metalica a constructiei prin infasurarea acesteia intr-o fatada integral vitrata. Imaginile prezentate in faza de proiect, bine primite de catre public si specialisti, aratau o cutie de 12 niveluri cu detalii foarte elaborate si o volumetrie realizata prin dispunerea atenta a unor cutii, unele peste altele, astfel incat sa se creeze retrageri, amenajate in terase. Dar pe masura ce constructia cladirii se apropie de final, se pare ca imaginea initiala a avut de suferit deoarece structura din otel a cladirii se distinge cu greu in timpul zilei iar detaliile care trebuiau sa imbogateasca imaginea, nu exista. In loc sa devina un element simbolic pentru zona Union Square, cladirea se incaderaza in imaginea tipica propusa de orice dezvoltator imobiliar.

Designerul Eran Chen nu este de acord cu aceasta parere si sustine ca dezvoltatorul, Barak Capital, a avut de indeplinit o misiune dificila mai ales in perioada actuala de criza economica. Acesta declara urmatoarele: "Sunt multe lucruri care nu s-au realizat conform planurilor, dar per total ma declar multumit de rezultat".

Chen atrage atentia asupra faptului ca imobilul trece printr-o schimbare de "caracter" pe parcursul unei zile si in functie de momentul in care este vizionata, structura de otel devine mai clara sau se pierde in culoarea asemanatoare a vitrajului fatadei. Fatada de pe strada 15 a fost integral realizata din sticla-oglinda astfel incat sa reflecte imaginea cladirii cu arhitectura clasica de vis-a-vis.

Este posibil ca odata ce cladirea va fi ocupata de noii proprietari, aceasta sa isi atinga adevaratul potential. Dupa cum declara si designerul: "Proiectul se bazeaza pe dualitatea creata intre interior-exterior, plin-gol. Se va vedea mult mai clar atunci cand va fi locuita."







Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa