Inapoi

Cladirea bacului din Liverpool, cea mai urata cladire nou realizata

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
bac_liverpool

Autor: Alan Weston

Cladirea punctului teminus a bacului din Liverpool a avut de infruntat o concurenta acerba pentru obtinerea unui premiu national. Din pacate este vorba despre premiul "Carbuncle Cup" pentru cea mai urata cladire nou executata.


Un juriu de experti de la renumita revista "Building Design" a votat in unanimitate aceasta cladire in valoare de 10.5milioane de lire sterline, proiectata de Belfast-based Hamilton, drept un exemplu reusit de arhitectura de proasta calitate.

Aceasta cladire a avut competitie pe masura pentru obtinerea lingurii de lemn din domeniul arhitecturii, printre care Centrul Comercial Westfield din Londra sau statia de pompieri din satul model al Pritului Charles, Poundbury - Dorset.
Cu toate acestea, cladirea Merseytravel a iesit castigatoare datorita efectului negativ pe care membrii juriului considera ca l-a adus imaginii falezei, incadrata cu ani in urma in patrimoniul UNESCO.

 

Editorul revistei "Building Design", doamna Amanda Baillieu a declarat: "Am acordat acestei cladiri premiul "Curbuncle Cup" atat pentru locatia acestuia cat si pentru lipsa unei valori arhitecturale. Faleza este unul dintre siturile istorice cele mai importante din Marea Britanie si trebuie avuta mare grija pentru arhitectura care se propune in astfel de locatii. Ne-a iritat mult faptul ca anumiti arhitecti incearca sa imite alti arhitecti de renume. Rezultatul este monstruos si de condamnat, nu ar fi trebuit sa se fi permis construirea." "Va arata invechita si depasita intr-un an, doi".

 

Organizatorii spun ca premuil "Carbuncle Cup" de anul acesta a primit cel mai mare numar de voturi din partea publicului.
Cu toate acestea reprezentantul de la Merseytravel a declarat: "Noi suntem mandri de cladirea terminalului bacului si am primit multe incurajari pentru aceasta de la comunitatea Merseyside" in timp ce firma de arhitectura Hamilton Architects nu a avut nimic de comentat la adresa acestui eveniment.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.liverpoolecho.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa