Inapoi

Cladirea Ironbank, castigatoarea Medaliei pentru Arhitectura din Noua Zeelanda

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Centrul Ironbank din strada Karangahape, Auckland - Noua Zeelanda a castigat in acest an, Medalia pentru Arhitectura, cel mai important premiu pe care un proiect il poate primi in Noua Zeelanda. Aceasta distinctie este acordata de catre Institutul de Arhitectura o singura data in an, pentru un proiect care se face remarcat prin calitatea arhitecturii.

Cladirea in cauza a fost proiectata de catre RTA Studio si a fost catalogata de catre membrii juriului ca fiind "bogata, inovatoare si un adevarat tur de forta". A reusit sa se impuna in fata altor 14 proiecte participante.
Ironbank a fost declarata castigatoare la categoria cladiri comerciale si ecologice/durabile in cadrul Premiilor de Arhitectura din Noua Zeelanda din anul acesta.

Arhitectul Gerald Parsonson, reprezentantul juriului a declarat ca Ironbank reprezenta o sinteza a mai multor elemente precum originalitatea, impactul vizual, functionalitatea si caracterul durabil al propunerilor. "Turnurile realizate din cutii suprapuse intr-o oarecare dezordine au o anumita neliniste, o calitatea sculpturala iar materialele brute, masive se armonizeaza perfect cu contextul urban. Desi spatiile interioare se bucura de un oarecare grad de izolare, existenta spatiilor de circulatie deschise incurajeaza un nivel normal si sanatos de interactiune."
Membrii juriului au incurajat ideea realizarii unei arhitecturi durabile, astfel incat cladirea sa ajunga sa recicleze 90% din cladirile existente deja pe teren. Printre elementele ecologice intra si parcarea bine ascunsa si organizata, care prezinta o solutie noua de parcare a masinilor.In momentul deciderii castigatorului, membrii juriului au tinut cont si de relatia pe care cladirea o avea cu mediul urban inconjurator si cu terenul, calitatea designuiui, forma cladirii, structura si calitatile spatiale. Nu au fost neglijate nici dotarile petnru protectia mediului si nici gradul de satisfacere al clientilor. Cel mai important lucru de care s-a tinut cont a fost cat de bine rezolva proiectul anumite cerinte de design si cum ajunge sa le dezvolte ulterior pentru a produce o imbunatatire a calitatii arhitecturii in general."
Mai multe informatii gasiti pe www.e-architect.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa