Inapoi

Cladiri abandonate transformate in sedii colorate pentru companii

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cladiri_abandonate_transformate3

In 2008 Technicrete, un producator sud-african de produse din beton si o companie membra a grupului Murray & Roberts, au luat decizia de a-si stabili noul sediu principal intr-o locatie din apropierea fabricii de beton existente. Terenul, de forma triunghiulara si relativ ingust, avea deja trei cladiri parasite apartinand unor curente si perioade diferite, cu o insfrastructura insuficienta, insumand 720mp. Alegerea de amplasare a noului sediu central in aceasta locatie implica renovarea completa a cladirilor si suplimentarea acestora cu inca 500mp.

Cerintele clientului au fost ca arhitectii de la ASA Architectural Designs sa foloseasca cat mai mult posibil din cladirile existente cat si sa prevada posibilitatea extinderii acestora in viitor, toate aceste lucrari avand un buget limitat. Pentru a obtine o transformare optima si eficienta, a fost nevoie sa se indeplinesca niste cerinte tehnice de proiectare foarte stricte, strans legate de forma si starea fizica a cladirilor cat si nivelul de zgomot produs de fabrica de ciment din apropiere.

ASA si-a dorit sa obtina toate acestea printr-o interconectare subtila a elementelor noi cu cele existente, prin adaugarea unui nivel suplimentar deasupra foaierului de intrare. In acest fel foierul se deschide catre un volum dezvoltat pe doua niveluri, in timp ce salile de sedinte se deschid catre o terasa. Aceasta impreuna cu celelalte vitraje se deschid catre privelistile din jur in timp ce lasa lumina naturala, constanta (nordica) sa patrunda in interior.

Pentru a micsora nivelul de zgomot care provine de la fabrica, ASA a propus mutarea spatiilor de birouri catre latura nordica in timp ce toata zona de servicii au pozitionat-o pe latura sudica, dinspre fabrica.

Finisajele si dotarile interioare sunt de cea mai buna calitate mizandu-se pe aspectul durabilitatii decat pe ideea de lux pe care aceastea o creaza.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa