Inapoi

Colegiul tehnic din Barreiro a castigat premiul International de Arhitectura

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
colegiul_tehnic_barreiro1

Colegiul Tehnic din Barreiro a primit Premiul International de Arhitectura pentru Cel mai bun Design la nivel mondial din 2009, desemnat de Chicago Athenaeum, Muzeul pentru Arhitectura si Design. Acest proiect a fost inclus si pe lista de finalisti pentru ENOR 2009 si FAD 2009, rezultatele urmand a fi anuntate in urmatoarele luni. Situat la periferia orasului Lisabona, Colegiul a fost proiectat de catre ARX Portugalia, compania condusa de catre fratii Nuno si Jose Mateus.

Sunt cateva proiecte care pot determina o reactie a publicului inainte ca acestea sa fi fost finalizate, iar acest Colegiu este un astfel de exemplu. Locuitorii din imprejurimi au protestat impotriva acestui proiect pentru ca se temeau de impactul pe care o cladire de asemenea dimensiuni l-ar avea asupra zonei, atat din punct de vedere vizual, estetic cat si din punct de vedere ecologic. Colegiul este amplasat intr-un spatiu rural care fusese invadat de cladiri care se intersectau cu spatii verzi, gradini si culturi de trestie.

Fratii Mateus au declarat: "Pe de o parte, acest proiect se infiltreaza si se integreaza cadrului natural, iar pe de alta parte dialogheaza cu acesta asemeni unui obiect artificial cu origini abstracte. Acest principiu este evidentiat prin metodele constructive, mare bloc de culoare gri inchis, care atunci cand este sectionat dezvaluie un interior alb. Arhitectura devine mai topografica intr-unul din colturile cladirii, ajungand sa se confunde cu spatiul exterior iar la coltul opus, este marcata de limite vizibile, definite prin alinieri ale volumelor superioare. Structura este amplasata in centrul terenului, pastrand o treime pe latura nordica pentru parcare si intrarea principala, in timp ce in sud cladirea este inconjurata de copaci. Din intreaga cladire, volumul care gazduieste facultatea este cel mai inalt, facandu-si simtita prezenta de departe si marcand astfel aparitia unei nou reper urban".

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa