Inapoi

Concursul de arhitecturaEXTINDERE SI REMODELARE FUNCTIONALASEDIUL UNIVERSITATII NATIONALE DE ARTE BUCURESTI, STR. GENERAL BUDISTEANU 19

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania lanseaza un concurs de arhitectura pentru proiectul extinderii si remodelarii functionale a sediului Universitatii Nationale de Arte din strada General Budisteanu 19, situat in imediata vecinatate a doua monumente istorice: Catedrala Sf. Iosif si Palatul Stirbei. Scopul concursului il constituie selectarea in prima faza a cinci solutii si, in faza a doua, a uneia dintre acestea, ca parte a unei proceduri care va conduce la atribuirea contractului de proiectare echipei sau concurentului declarat castigator. Dupa anii 1990, s-a amplificat importanta invatamintului superior artistic si, in conditiile reformelor armonizate si convergente adoptate prin Declaratia de la Bologna, au sporit numarul studentilor si al masteranzilor precum si exigentele procesului didactic. Pentru parcela pe care o detine Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in str. General Budisteanu nr. 19, conducerea universitatii doreste ca, odata cu restaurarea si refunctionalizarea Casei Scarlat-Ghica, monument istoric din sec. XIX, sa se realizeze o extindere si remodelare functionala a spatiilor destinate activitatilor didactice in limita capacitatii portante (POT si CUT) pe care terenul o permite. Inca din anii 1950 s-a pus in nenumarate randuri problema construirii unui nou sediu pentru fostul Institut de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, capabil sa adaposteasca toate facilitatile, eventual si caminele studentilor. Dupa ce a fost plimbat in tot felul de amplasamente in oras, de regula marginale, proiectul noului sediu a fost abandonat, Universitatea Nationala de Arte desfasurandu-si acum activitatea in mai multe locatii, mai mult sau mai putin improvizate, din fericire toate aflandu-se intr-un perimetru relativ restrans din centrul orasului - str. General Budisteanu nr. 19 (sediul principal al universitatii), Calea Grivitei nr. 22 (sectia Sculptura a Facultatii de Arte Plastice) si Calea Grivitei nr. 28 (Facultatea de Arte Decorative si Design si sectia Conservare-Restaurare a Facultatii de Istoria si Teoria Artei). Concursul este public in doua faze: - Faza I - concurs de idee - urmareste o solutionare la nivel de principiu. Juriul va selectiona in aceasta faza - fara a stabili ierarhii - cele mai valoroase cinci solutii. Dupa dezbaterile juriului si stabilirea proiectelor care merg in faza urmatoare, autorii lucrarilor isi pastreaza in continuare anonimatul; - Faza a II-a functioneaza dupa principiul concursului de proiecte cu invitati. Corespondenta intre participantii la faza a II-a si organizatori se va face prin intermediul unui birou notarial (anuntarea concurentilor selectionati, primirea intrebarilor acestora, transmiterea raspunsurilor la intrebari si a precizarilor privind tema etc.). Concursul de fata se deruleaza in doua faze, tocmai pentru ca o tema precisa nu poate fi formulata atata vreme cat terenul alocat extinderii este restrans, iar exigentele urbanistice sunt foarte severe. Mai mult, Casa Scarlat-Ghica, valoros monument de secol XIX aflat in incinta, trebuie restaurata cu grija si pusa in valoare atat prin functiunile pe care le va adaposti (prin amenajarea nivelelor: parter, etaj, subsol si eventual pod), cat mai ales prin corelatia cu spatiul public adiacent. Premiile concursului: In urma Primei Faze vor fi selectionate cinci proiecte care vor fi premiate cu cate 3.000 EURO fiecare, premiile acordandu-se in momentul depunerii proiectului pentru Faza a II-a; In urma Fazei a II-a va fi ales proiectul castigator, premiul constand in incredintarea contractului de proiectare. Calendarul concursului: • lansarea concursului 27 februarie 2008 • predarea proiectelor - Faza I 23 mai 2008 • jurizarea proiectelor - Faza I 6-7 iunie 2008 • predarea proiectelor - Faza a II-a 26 septembrie 2008 • jurizarea proiectelor - Faza a II-a 3 octombrie 2008 • anuntarea rezultatelor finale urmata de expozitia publica 6 octombrie 2008 Criteriile de evaluare si ierarhizare a proiectelor sunt: 1. Judicioasa implantare a extinderii in teritoriul afectat cu limitele impuse de PUZ zone protejate nr. 16 Calea Victoriei. 2. Functionalitatea ansamblului creat din cladirile existente si cele propuse a fi construite. 3. Expresivitatea plastica a volumelor realizate. 4. Punerea in valoare a cladirii monument in relatia cu spatiul public inconjurator. 5. Rationalitatea economica a solutiei propuse si eventuala posibilitate de etapizare a investitiei. 6. Armonizarea la nivel functional si estetic cu vecinatatile. Juriul este alcatuit din: - membri desemnati de Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti: 1. Conf. univ. dr. Ruxandra Demetrescu (titular) 2. Prof. univ. dr. Corina Popa (titular) 3. Conf. univ. dr. Catalin Balescu (titular) 4. Consilier juridic Flavia Mantea (supleant) - membri desemnati de Ordinul Arhitectilor din Romania 5. Arh. Adrian BOLD (titular) 6. Arh. Ioan FEIER (titular) 7. Arh. Dan MARIN (titular) 8. Arh. Serban STURDZA (titular) 9. Arh. Remus HARSAN (supleant) Participantii individuali sau, in cazul echipelor, cel putin unul dintre membrii echipei, trebuie sa fie arhitecti cu drept de semnatura, membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania sau ai unei organizatii profesionale similare din tarile Uniunii Europene sau Spatiului Economic European. Documentatia pentru participarea la concurs, prezentata sub forma unui CD-ROM, se poate ridica de la Secretariatul concursului, care functioneaza in sediul Ordinului Arhitectilor din Romania. Coordonatele Secretariatului: Bucuresti, str. Pictor Arthur Verona nr. 19, sector 1, tel./fax: 021-3172634, 021-3172635; e-mail: office.oar@rdslink.ro sau concursuri@oar.bicau.ro. Persoana de contact: dl. Dumitru Tepure.