Inapoi

Construirea bijuteriei culturale a orasului Hamburg este la jumatate

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
hamburg1

Aparand inca din 2003 ca un important proiect in cadrul portofoliului firmei de arhitectura Herzog & de Meuron, Elbphilarmonie este una dintre cele mai anticipate cladiri din metropola germaniei. Proiectata ca un simbol al noului centru cultural al portului orasului Hamburg, cladirea va cuprinde o mare sala de spectacole, o sala pentru muzica de camera, restaurante si baruri, apartamente, un hotel, o terasa la ultimul nivel cu o vedere panoramica asupra orasului si a portului si nu in ultimul rand parcari. Lucraril de constructie au inceput in 2007 cu reabilitarea depozitului Kaispeicher, un volum solid care domina zona, in timp ce etajele superioare, amplasate deasupra acestuia abia acum incep sa fie inchise cu vitraje.

 

Dualitatea designului este integrata cu mare atentie in textura topografica inconjuratoare, reflectand imaginea cheiului si a valurilor care se izbesc de structura. Epicentrul cladirii va fi reprezentat de spatiile culturale din Kaispeicher, un vechi depozit de cacao construit in anii 1960. Structura solida a acestuia va sustine acum greutatea noii „coroane cristaline", care se inalta la 110m deasupra raului Elba, gazduind marea sala de spectacole cu 2 100 de locuri, sala pentru muzica de camera avand 550 de locuri cat si hotelul de 5 setele si apartamente de lux.

 

 

 

 

 

Proiectul Elbphilarmonie incearca sa creeze un nou concept pentru spatiile de spectacol, de arta: „Acesta este un proiect al secolului 21 care nu ar fi putut fi realizat mai devreme. Ce a fost pastrat pe durata elaborarii acestuia a fost ideea fundamentala ca o Filarmonica este un spatiu in care orchestra si dirijorul sunt pozitionate in mijlocul spectatorilor, ca urmare: arhitectura si conexiunile si-au luat forma din logica acusticii si a perceptiei vizuale a muzicii, interpreti si spectatori. Legaturile sunt intrepatrunse; grinzile, peretii si tavanul realizand o unitate spatiala. Oamenii care sunt spectatori si muzicienii, determina spatiul; acesta parand ca se contureaza integral in jurul oamenilor." declarau arhitectii.

 

 

In total sunt 45 de apartamente ofertate, toate beneficiind de pe urma faptului ca se afla in cadrul unui centru cultural revitalizat in orasul Hamburg, incepand cu locatia idilica din port si terminand cu ceea ce se astepta sa fie terasa panoramica de pe acoperis. Finalul grandions este asteptat in 2011.

 


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa