Inapoi

Construirea centrului "Bridge" pentru persoanele fara adapost a scazut criminalitatea cu 18%

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
bridge1

Autor:  Trey Farmer


Intitulat "The Bridge" (Podul) centrul a fost realizat de catre Overland Partners Architects in colaborare cu CarnargoCopeland Architects, propunand nu numai o imagine arhitecturala cu impact puternic asupra trecatorilor dar si un adapost, un refugiu pentru persoanele aflate in dificultate si care nu au unde sa se adaposteasca. 

 


Conform declaratiilor din presa zona a inregistrat o scaderea a criminalitatii cu pana la 18%, fapt care demonstreaza impactul pe care il poate avea arhitectura in momentul in care exista o viziune si un proiect care urmareste imbunatatirea conditiilor de trai ale membrilor comunitatii. 

Inca de la inceput proiectul a urmarit sa ofere un spatiu de locuit decent dar modern in acelasi timp pentru cei fara adapost, sa imbunatateasca imaginea arhitectural-urbana a zonei creand un model sustenabil. Ideea a fost sa identifice si sa se lucreze pe un teren dezafectat in mare parte (brownfield) din centrul orasului Dallas si sa produca o schimbare pentru persoanele fara adapost realizandu-se o cladire care sa-i primeasca, sa devina un loc de munca atractiv si sigur si care sa conduca la inbunatatirea vietii in comunitatile invecinate.

Cladirea datorita arhitecturii si elementelor specifice conceptelor dezvoltarii durabile doreste sa obtina un "Certificat de argint" de la LEED (the Leadership in Energy and Environmental Design). Volumul salii de mese, terasat si cu acoperis verde, este situat in mijlocul curtii devenind un punct de interes si de intalnire pentru cei din centru. Structura este una aerisita, dechisa, permitand luminii naturale sa patrunda in spatiile interioare, reducand astfel consumul de energie electrica si in acelasi timp, le da locatarilor senzatia unei conexiuni permanente cu lumea de afara. Pavilionul foloseste un depozit deja existent, care poate gazdui pana la 200 de oameni si care a fost prevazut cu ventilatoare de tavan si calorifere pentru a avea climat adecvat indiferent de anotimp. Sistemul de reciclare a apei de ploaie folosit ajunge sa economiseasca pana la 1.5milioane de litri de apa potabila. Artistii plastici locali au fost rugati sa intervina in amenajarea interioarelor, astfel incat impreuna cu unii dintre locatarii adapostului au creat "instalatii" care au fost amplasate in diferitele spatii ale centrului.

 

 

Din declaratia de presa data de catre cei de la Institutul Arhitectilor Americani citam urmatoarele: "Rezultatele sunt vizibile iar in zonele invecinate se observa o anumita revitalizare, infractiunile au scazut cu 18 procente. "The Bridge" demonstreaza faptul ca aceste adaposturi nu ar trebui sa fie izolate, din potriva ele ar trebui sa fie integrate in cadrul comunitatilor."

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa