Inapoi

Corpuri de iluminat cu LED reproduc fidel lumina naturala

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Bridgette Meinhold

Asigurarea iluminatului natural in spatiile locuite este o necesitate pentru mentinerea unei sanatati mintale echilibrate. Cu toate acestea exista situatii in care anumite spatii nu pot fi iluminate natural. Din fericire, un designer inventiv a testat instalatii realizate cu LED-uri in incercarea de a reproduce caracteristicile luminii naturale. Daniel Rybakken a folosit peste 3000 de LED-uri care reproduc spectrul luminii solare si le-a asezat in forme de paralelogram care dau senzatia unei ferestre prin care intra lumina si se reflecta de pe o suprafata. Acest truc, desi este artificial in intregime poate reprezenta solutia pentru inviorarea spatiilor intunecate.

Rybakken a tot lucrat la diferite proiecte care aveau ca tema lumina naturala si abia asteapta sa i se ofere oportunitatea de a le testa intr-un ambient arhitectural. Astfel incat a reamenajat integral intrarea intr-o cladire din Stockholm in care nici in hol si nici pe casa scarii nu exista sursa de lumina naturala. Rybakken spera sa "reproduca efectul benefic al luminii naturale" astfel incat a vopsit in alb peretii iar pe casa scarii a montat corpurile de iluminat paralelipipedice, avand in total aproximativ 6 000 de LED-uri.

Rezultatele au fost spectaculoase. Inainte, intrarea era intunecoasa, dezolanta si neprimitoare iar dupa interventie, peretii noi vopsiti permiteau reflectarea luminii de la noile corpuri de iluminat, creand senzatia ca s-au realizat ferestre sau un luminator in acoperis. Aceasta lumina face toata diferenta si desi privitorul observa doar un dreptunghi distorsionat, imaginea reproduce intocmai reflexia razelor de soare printr-o fereastra pe un perete. 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa