Inapoi

Culoare in orasul de pe Tamisa

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
tamisacolors3

Celebrul arhitect italian Renzo Piano a reusit sa invioreze viata trecatorilor londonezi care se indreapta catre Covent Garden dinspre Oxford Street prin crearea unei "vibratii vesele" in zona. Arhitectul a reusit sa dea forma acestei idei prin placarea a 20 de planuri diferite ale cladirii Central Saints Gilles, spatiu cu functiuni mixte apartinand dezvoltatorilor Legal&General Property si Mitsubishi Estate Company, cu ceramica glazurata de culoare rosie, portocalie, verde si galbena.

 

 

 


Pe masura ce se realizeaza fatadele, se contureaza noua volumetrie emblematica ale carei culori vii definesc un contrast bine-venit in aceasta zona din cetrul Londrei care a fost neglijata pentru prea mult timp. Cu toate acestea arhitectul Renzo Piano spune ca recompensa este cu atat mai mare cu cat privesti in profunzime aceasta interventie, "ideea culoriilor vii a fost indusa de efectul surpinzator cauzat de culorile stralucitoare in acea parte a orasului. Orasele nu ar trebui sa fie monotone si nici repetitive. Unul dintre motivele pentru care orasele sunt atat de frumoase este elementul supriza care te pandeste la fiecare pas, idea multitudinii de culori constituie o supriza vesela".

 


Domnul Simon Wilkes, directorul de proiect de la L&G completeaza ideea arhitecturala prin conceptul culorilor diversitatii functionale, oferind variate spatii comerciale, spatii cu valoare istorica sau spatii in care membrii comunitatii pot interactiona. "Prin crearea unui nou centru noi speram ca oamenii sa redescopere zona St. Gilles, care poata sa devina la randul ei un element catalizator pentru dezvoltarea ulterioara a acestei zone centrale a Londrei". "Am dorit sa canalizam atentia trecatorilor si a locuitorilor zonei prin crearea unui nou mediu de lucru care sa-i stimuleze, a unei zone in care poti sa locuiesti si in mod special prin definirea unei noi piete in centrul Londrei care va fi deservita de un grup de restaurante cu o deosebita experienta culinara."

 

Centrul Saint Gilles contine 400 000 mp de birouri apartinand clasei A oferind priveslisti extraordinare de la fiecare etaj, 109 apartamente linistite si accesibile si nu in ultimul rand 26 300mp de spatii comerciale, cafenele si restaurante. Toate acestea fiind proiectate de unul dintre cei mai mari arhitecti ai momentului pentru a deveni una din destinatiile secolului 21, respectand cele mai dure cerinte in vederea realizarii unei arhitecturi durabile si ecologice. Proiectul "Centrul Saint Gilles" va fi pentru Renzo prima cladire finalizata in Londra iar acesta lucreaza de asemenea si la proiectul "Shard of Glass" la Podul Londrei.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa