Inapoi

Cum curge cea mai înaltă cascadă de interior din lume (Foto & video)

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Noua extensie a Aeroportului International Singapore-Changi, care tocmai a fost desemnat, pentru al saptelea an consecutiv, cel mai bun aeroport din lume, ascunde sub invelisul sau in forma de colac - in termeni geometrici tor -, intr-un decor luxuriant, cea mai inalta cascada de interior din lume.
cascada
Jewel Changi

Proiectat de un consortiu de ahitecti si ingineri coordonat de Safdie Architects, complexul Jewel, o sera intesata de plante, care adaposteste si magazine si spatii publice, se va deschide saptamana aceasta publicului.

Piesa centrala fara doar si poate este Rain Vortex, cea mai inalta cascada de interior din lume la cei 40 de metri ai sai, prin care se pravaleste sapte etaje chiar apa ploilor dese care se abat asupra acestei regiuni asiatice, despre care am vorbit si cu alta ocazie: Cel mai bun aeroport din lume are cea mai înaltă cascadă de interior. Apa cade din cer

Acum avem mai multe imagini cu Rain Vortex, inclusiv un clip, pe care il puteti urmari mai jos.

Safdie, in varsta de 80 de ani, fondatorul Safdie Architects, este si proiectantul complexului hotelier Marina Bay Sands, construit tot in Singapore, format din trei turnuri de 57 de etaje fiecare, unite in partea superioara de o punte de observatie.

 

Cu Jewel, pentru care spune ca s-a inspirat din decorul filmului Avatar (2009), Safdie a vrut sa creeze "o gradina mistica" pentru publicul larg.

 

Forma cladirii a fost gandita astfel incat ploaia care cade in mod natural pe dom sa fie directionata spre centru, dand nastere unei cascade in interior. Apa este apoi preluata de o retea de conductele "ascunsa" si stocata intr-un rezervor cu o capacitate de 500.000 de litri. Apa de ploaie este folosita si pentru irigarea plantelor.