Inapoi

Dasic Architects finalizeaza cuburile plutitoare ale cladirii de birouri din Tokyo

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cladirea_cbs_tokyo1

Cladirea CBS, proaspat finalizata, trebuia sa gazduiasca si sa permita coabitarea a trei functiuni interioare distincte, atent aranjate in cadrul volumetriei: zona de munca, cea pentru relaxare si cea pentru joaca. Spatiul necesar pentru lucru va fi organizat in birouri si sali pentru seminarii si in privinta relaxarii, s-a gasit spatiu suficient pentru a petrece scurtul timp dintre doua semninarii sau pe final de zi, dupa munca. Referitor la spatiul de "joaca" defapt este vorba despre o sala pentru ateliere si o galerie.

 

 

Terenul pe care a fost construit imobilul se alfa in Shinbashi, un nod de circulatie al orasului Tokyo. Strazile sunt inguste si cladirile sunt mici si foarte dese. Cladirea a fost retrasa pe toate laturile de la strada astfel incat s-a creat senzatia unui spatiu deschis, concept intalnit in special in tesutul urban european. Deoarece seminariile care se tin in cladire au crescut numarul de persoane care vin si pleaca, retragerea de la strada actioneaza ca un spatiu de trecere, un tampon intre interior si exterior. Mai mult, a ajutat la inlaturarea senzatiei ca se paseste direct in strada, in calea masinilor, indicand astfel un traseu pentru pietoni.

Retragerea cladirii a cauzat insa si o micsorare a suprafetei construite la sol, impunandu-i o dezvoltare pe verticala in cele patru niveluri cu inaltimi libere normale. Aceasta volumetrie a permis dezvoltarea conceptului celor trei cuburi suspendate, suprapuse conform ordinii ierarhice si a functiunii adapostite.

Cuburile sunt acoperite cu panouri de otel, care au ajutat structura metalica sa se ranforseze si sa reziste mai bine la fortele laterale cauzate de cutremure. Benzile vitrate care separa cuburile creaza un efect de lumina difuza, recomandate pentru spatiul galeriei si cel de seminar. Pe de alta parte zona de relaxare este orientata catre etaj, pentru ca tavanul este partial indepartat actionand ca un horn care atrage aerul cald de la etajele inferioare si il elimina la exterior. Acoperisul de la ultimul nivel realizat din sticla este protejat cu parasolare pentru a minimiza gradul de incalzire, fara a micsora aportul de lumina naturala. Panourile din otel ale anvelopantei sunt bine izolate astfel incat protejeaza cladirea de caldura directa, iar spatiul destinat birourilor beneficiaza de un surplus de izolare de la placarea Shina-gohan.

 



 

 



 

La scurt timp dupa finalizare clientul a suferit un accident de schi care i-a restrictionat din mobilitate. In saptamanile care au urmat s-a dovedit ca proiectul in sine a fost un succes pentru ca i-a asigurat continuarea nestingherita a activitatilor curente, fara a-i afecta sanatatea si nici afacerea.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa