Inapoi

Designul lui Richard Rogers nu este cosiderat conform principiilor de dezvoltare durabila

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
design_richard_rogers

Consiliul Camden din Londra refuzat emiterea autorizatiei de construire pentru proiectul arhitectului Richard Rogers pentru noua extindere a cladirii British Museum. La aproximativ doua saptamani dupa acest eveniment, reprezentantul comisiei a dat o declaratie privind decizia luata: "Modificarile propuse pentru cladire sunt considerate a aduce prejudicii imaginii arhitecturale si valorii istorice si din pacate, valoarea arhitecturala a design-ului propus nu compenseaza aceste prejudicii."



Cu doar 5 voturi contra 4 in consiliu, avizul a fost respins iar imaginea arhitecturala propusa a inclinat balanta in luarea acestei decizii. De asemenea a mai contat si lipsa din proiect a unor elemente apartinand principiilor dezvoltarii durabile, cum ar fi obligativitatea replantarii copacilor taiati in timpul santierului sau asigurarea spatiului necesar pietonilor cat si incurajarea mijloacelor de transport nepoluante.


"Noul proiect, in lipsa unei dispozitii legale care sa ceara obtinerea unui certificat BREEAM cu calificativul "foarte bun" si a unor masuri in conformitate cu principiile dezvoltarii durabile pentru dezvoltarea flancului nord-vestic si asigurarea energiei necesare, nu va indeplini criteriile de "sustenabilitate" in privinta resurselor pe care le va folosi penru a fi functional.

In timp ce arhitectii de la Rogers Stirk Harbour & Partners nu au facut nici o declaratie publica referitor la acest subiect, cei de la British Museum au avut urmatorul comentariu: "Am crezut ca ne-am sustinut bine intentiile care doreau obtinerea unui echilibru intre responsabilitatea pe care o avem fata de cladirile noastre, fata de cadrul istoirc, fata de colectiile Museului si interesul public, mai ales a beneficiilor care se vor rasfrage asupra lor din realizarea proiectului. Acest proiect a fost sustinut de English Heritage si CABE, si a fost inaintat spre aprobare Consiliului Camden. Ne pare rau ca membrii Consiliului pentru Controlul Dezvoltarii, au votat impotriva autorizarii proiectului. Cererea pentru beneficiile pe care acest proiect le putea oferi este in continuare prezenta."


Acum ca motivele refuzului autorizarii au fost facute publice, cei de la British Museum pot sa vada care le sunt optiunile si cum procedeaza in continuare.

 

Mai multe informatii gasiti pe: www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa