Inapoi

Dezvaluirea desingului interior de la cladirea Cooper Unio

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cooper_union5

In luna iunie a acestui an WAN a prezentat pentru prima data imaginile exterioare ale cladirii Cooper Union - New York, realizate de Thom Mayne de la Morphosis cu mult inainte de finalizarea lucrarilor. Acum ca spatiul pentru noii arhitecti este aproape functional, odata cu taierea panglicii la inceputul acestei luni s-au dezvaluit si imagini ale interioarelor.

 

Cooper Union din Statele Unite ale Americii este una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior, fondata in 1859 de catre Peter Cooper si include Scoala de Arhitectura Irwin S. Chanin. Specializata in promovarea stiintelor si artei, cladirea noua veche de 150 de ani a fost proiectata astfel incat sa reflecte ideea lui Cooper asupra faptului ca invatamantul ar trebui sa fie de o calitate superioara si la fel de "liber precum aerul si apa". Imaginile realizate de catre Iwan Baan arata spiritul comunitatii integrat in conceptul spatiilor mari ale cladirii, un design coerent si o atentie deosebita pentru detalii.

 

 

 

Mayne declara: "La interior, cladirea a fost gandita ca un spatiu care sa acomodeze relatii de colaborare si de dialog inter-disciplinar intre elevii apartinand unor trei scoli care pana acum aveau sedii in cladiri diferite. O piata verticala, spatiul central pentru schimburi informale de idei creative si socializare, este inima noii cladiri academice. O tesatura ondulata imbraca scara lata de aproximativ 6m care porneste de la parter si urca patru niveluri pana in atiumul iluminat natural prin tavan. Aceasta piata verticala este inima sociala a cladirii asigurand spatii pentru intalniri programate si intamplatoare, adunari ale elevilor si dezbateri care definesc mediul academic".

Cladirea este o emblema atat pentru Cooper Union cat si pentru Piata Cooper din New york care leaga scoala de zona comunitatii.

 

 

 

 

"Transpunand ideea institutiei de a incuraja accesul tinerilor la o educatie de calitate, fara taxe, cladirea a fost conceputa sa se deschida, simbolic, catre oras. Transparenta vizuala si spatiile publice realizeaza legatura dintre institutie si reteaua sociala, culturala si pshihologica a contextului urban in care a fost amplasata. La nivelul strazii, fatada vitrata invita locuitorii sa observe si sa participe la activitatile ce au loc in interior." ( Thom Mayne)

Apartinand acestei conexiuni sunt cei 8800 de mp de spatiu public apartinand zonei Frederick P. Rose Auditorium, Menschel Board Room si foyerul Jaques&Natasha Gelman pentru expozitii. Restul de 175 000mp raspanditi in cele 9 niveluri, gazduiesc 39 000mp de laboratoare, 10 000mp de studiouri, 15 400mp de sali de curs si peste 5 000mp de spatii pentru elevi.

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa