Inapoi

Din China, un nou premiu pentru incurajarea tinerilor arhitecti

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
index

Este vorba despre Premiul Ordos, un nou premiu international din China, primul acordat din Asia, care va incuraja un tanar arhitect aflat intr-un moment crucial al carierei sale. Qingyun Ma, decanul Universitatii de Arhitectura din California de Sud, este fondatorul acestui premiu, implicand in acest proiect si alti arhitecti de renume mondial pentru realizarea juriului.

Premiul Ordos este co-finantat de catre orasul Ordos China si de Yuan Cultural&Creativity Development Co. realizata de Cai Jiang, un antreprenor in domeniul carbunelui, gazului natural si al agriculturii, sustinator al arhitecturii. Premiul Ordos este primul de acest gen care se acorda unei comisii pentru realizarea unei cladiri in zona industriala Jiang Yuan Cultural & Creativity aflata in dezvoltare in orasul Ordos. Castigatorul primeste de asemeni un cec in valoare de 20 000$ iar proiectul acestuia va fi expus in Statele Unite ale Americii si in Asia.

„Spre deosebire de alte premii care se atribuie unor arhitecti pentru un anumit proiect important sau pentru intreaga activitatea, Premiul Ordos este primul premiu care va incuraja noile talente. Castigatorii Premiului Ordos vor fi noua generatie de mari arhitecti” declara arhitectul Rem Koolhaas, presedinte al juriului Premiului Ordos si director al Office Metropolitan Architecture din Rotterdam.

Alaturi de Koolhaas, in juriu mai sunt: Lauren Bon, un artis din Los Angeles care combina arta cu spatiul public si ecologia urbana; Zhiyuan Cui, un filozof, autor si profesor la Tsinghua University din Beijing; Robbie Finkel, un muzician si compozitor din Montreal, cunoscut pentru compozitiile din cadrul Cirque du Soleil; si Dean Ma, care este fondator si director al MADA, o companie de arhitectura in plina dezvoltare din Shanghai.

Dean Ma sustine ca „Premiul Ordos a fost creat pentru a recunoaste si incuraja munca unui tanar arhitect aflat intr-o perioada importanta a carierei lui. Acestuia i se recunosc capacitatile si posibilitatile de dezvoltare ulterioare in ce priveste rigoarea intelectuala si ideile deosebite; si va fi atribuit atat pentru proiectele teoretice cat si pentru cele realizate. Este o oportunitate sa recunosti si sa premiezi noile talente emergente in domeniuil nostru avand in vedere implicarea unor arhitecti de exceptie in acest proiect”.

Candidatii pentru acest premiu vor fi nominalizati de o serie de arhitecti de renume mondial: Ben van Berkel, Stefano Boeri, Liz Diller, Jaques Herzog, Tom Mayne, Pierre de Meurron, Enrique Norten, Kazuyo Sejima, Wang Shu and Robert A.M. Stern.

Premiul Ordos s-a nascut dintr-un angajament al lui Jiang Yuan pentru arhitectura experimentala. Asocierea cu echipa de arhitecti Herzog si De Meuron a fost primul pas in atragerea interesului mondial catre orasul Ordos, atunci cand au ales 100 de companii tinere din 27 de tari, care se realizeze cele 100 de vile in zona industriala creativa. Proiectul celor 100 de vile pentru Ordos a dus la nasterea Premiului Ordos. 

Citeste mai mult pe www.ordosprize.org

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa