Inapoi

DuPont, pe platforma " Living Tomorrow"Vilvoorde, Belgia

Publicat de DUPONT ROMANIA, la
dupont
Capacitatea de adaptare la schimbare si interesul constant pentru stiinta au catalogat DuPont drept una dintre cele mai inovative companii ale lumii. DuPont opereaza in peste 70 de tari, oferind o gama larga de produse si servicii inovative pentru categorii de piete precum: agricultura, nutritie, comunicatii, securitate si protectie, camin si constructii, transporturi si echipamente.

DuPont face fata cu succes schimbarilor constante, inovatiilor si descoperirilor, pastrandu-si in acelasi timp valorile de baza: angajament pentru siguranta, sanatate si mediu inconjurator; standarde etice inalte si respectul fata de oameni.
In anul 1802, DuPont a fost, initial, o companie care producea explozibil. Acum 100 de ani, compania s-a concentrat pe chimicale, materiale si energie. In prezent, DuPont ofera solutii stiintifice care fac diferenta in viata oamenilor de pretutindeni in domenii ca alimente si nutritie, sanatate, echipamente, siguranta si securitate, constructii electronice si transporturi.

In 2007 DuPont a avut un venit de 29.4 miliarde dolari, cu o activitate in peste 70 de tari pe diferite continente (America, America Latina, Europa, Africa, Orientul Mijlociu, Asia Pacific), avand 60.000 de angajati si peste 40 de laboratoare de cercetare si servicii.

DuPont, unul dintre liderii mondiali in inovatie si dezvoltare durabila, va prezinta, in serial, platforma "Living Tomorrow" din Vilvoorde, Belgia. Aici compania expune solutii inovative, ergonomice si ecologice destinate spatiilor de locuit si in special aplicatii pentru bucatarie, baie, camera acustica, casa scarilor si gradina.Solutiile integrate de catre DuPont in platforma "Living Tomorrow" demonstreaza, o data in plus, angajamentul companiei pentru stiinta si inovatie, in spiritul dezvoltarii durabile. La "Living Tomorrow", DuPont propune materiale inovative cu proprietati unice, prin care se creeaza valoare adaugata aplicatiilor casnice sau publice in ceea ce priveste fiabilitatea, confortul, eficienta si protectia mediului.

Desi DuPont este prezent peste tot in "Living Tomorrow", va propunem sa ne concentram pe cinci locatii:
1. Bucataria
2. Structura exterioara si gradina din fata cladirii principale in vedere de ansamblu
3. Baia
4. Antreul cu casa scarii
5. Biblioteca sau camera de lucru


1. Bucataria sau varietatea suprafetelor

Sistemul "Z.Island by DuPont Corian®
Bucataria tip "Z.Island by DuPont Corian® proiectata de Zaha Hadid, a fost realizata de DuPont Surfaces in colaborare cu producatorul de bucatarii Ernestomeda. Acest tip de bucatarie a viitorului creeaza un mediu inteligent care satisface deopotriva nevoia de estetica, cat si un numar de conditii functionale caracteristice bucatariei, insa cu un caracter inovativ.

Bucataria reuneste doua teme principale: focul si apa - sistemul format din cele doua insule independente reprezentand doua functii, respectiv focul cu bucataria si apa cu exteriorul.

Sistemul modular de dulapuri de perete care vin in completarea celor doua unitati insulare asigura spatiul necesar depozitarii si aparaturii electrice. Sistemul de imbracare a peretilor este prevazut cu echipamente speciale, moderne, pentru iluminat si sonorizare.Prin utilizarea sistemului Corian®, Zaha Hadid a creat o bucatarie complet inovativa care asigura un numar impresionant de functii diferite intr-un spatiu restrans. Proprietatile exceptionale ale sistemului Corian® i-au oferit designerului libertatate de creatie, dar si posibilitatea incorporarii tehnologiilor de ultima ora. Prin mascarea aparaturii si instalatiilor electronice, efectul de ansamblu este omogen, uniform si modern. Designerii utilizeaza aceasta solutie in vederea realizarii unor medii moderne in care, pe langa functiile traditionale ale bucatariei, sa poata fi accesate functii nespecifice ca muzica, televizorul sau internetul.

In modulul Z-Island unitatea insulara principala evolueaza de la suprafata orizontala destinata gatitului si servirii mesei la o suprafata digitala verticala echipata cu un ecran LCD cu cristale lichide pentru televizor si un iPod care asigura muzica intr-o singura unitate omogena, fara imixtiunea firelor electrice caracteristice.

Zona centrala pentru gatit mai cuprinde si o plita moderna de incalzit care poate mentine mancarea calda pentru mai mult timp. Aceasta plita electrica care beneficiaza de calitatile sistemului Corian® a fost creata prin realizarea unui sistem tip sandwich, format dintr-o tesatura nemetalica pentru incalzire si doua piese Corian®. Insula principala mai adaposteste si un panou de comanda prin atingere care contine nu mai putin de 2000 de LED-uri.

Insula de dimensiuni mai mici avand functia de "apa" este o zona compacta, hexagonala, in care sunt incluse elegant o chiuveta, un suport de vase, o masina de spalat vasele, zona de pregatire si gatit precum si un set de rafturi. Ambele insule au fost create avand la baza un concept ergonomic.

Ce este Corian®?
Bucataria in ansamblu este construita din Corian® este o suprafata solida decorativa realizata pe baza unui material compozit de inalta performanta care consta din aluminiu, polimer acrilic si pigmenti nedaunatori pentru mediul inconjurator, produsi in cadrul unor procedee de fabricatie care presupun tehnologii secrete. Produsul asigura calitati atat tehnice, cat si estetice superioare in aplicatii atat curbate, cat si plane din cadrul constructiilor cu destinatie de locuit, publice sau comerciale.Bucataria pe care o descriem aici are intr-adevar un design exceptional. Acest lucru se datoreaza sistemului Corian® care poate lua practic orice forma imaginata de designer, fie aceasta un birou ergonomic cu margini rotunjite elegant, un stalp decorativ cu o sculptura inclusa de o maniera foarte intortocheata sau chiar un birou de receptie cu o lungime de 6 metri. Prin urmare produsul poate fi usor format si fabricat: poate fi modelat prin intermediul termoformarii sau poate fi prelucrat asemanator lemnului, pentru a realiza forme complicate cum ar fi margini rotunjite, suprafete gravate sau sablate cu desene complexe, imagini transferate pe suprafete prin intermediul tehnicii sublimarii sau tratarii superficiale cu masini CNC sau prin aplicarea controlata a caldurii si presiunii. Corian®poate fi asamblat prin intemediul unor cusaturi invizibile astfel incat designerii sa nu fie constransi sa se incadreze in anumite dimensiuni limita.

Corian® este disponibil in prezent in peste 100 de variante coloristice care pot fi adaptate pentru orice combinatie cromatica sau stil de decor. Pe de alta parte, sistemul este semiopac, existand totodata si o varianta coloristica denumita Ice White, cu transluciditate maxima, care confera materialului o dimensiune in plus in prezenta luminii, facandu-l o alegere ideala pentru corpurile de iluminat.

Corian® este rezistent la uzura si frecare. In cazul in care apar zgarieturi sau taieturi acestea pot fi usor indepartate, iar deteriorarile mai serioase pot fi in general reconditionate la locul de utilizare cu efort minim. Fiind un produs fara porozitate si cu imbinari prin cusaturi invizibile, Corian® este igienic si usor de curatat.

Corian® este totodata si rezistent pe termen lung, instalatii cu o vechime de 20 de ani avand inca aspect de instalatii noi, ceea ce face ca produsul sa fie si o investitie buna pe termen lung.

Dispunerea produselor in bucatarii
ECP - forma de cupa pentru oua cu sistem de deplasare pe rotile si lingura "Chico" - Surlyn ®

Si ECP - suport de scobitori "Magic Bunny" - Surlyn®

Surlyn® da o aparenta de lux, este placut la atingere si asigura un nivel sporit de siguranta in comparatie cu sticla. Produsul Surlyn® ofera avantajele unor caracteristici care-l fac rezistent la atacul chimic, translucid, cu posibilitatea de a avea culori atractive si cu suprafete rezistente la zgarieturi.

EP - forme de copt si gatit - Zenite®
• Piese din material plastic rezistente pana la temperaturi de 450 grade F (230 grade C)
• Inlocuiesc metalul in medii de lucru cu temperatura mare.
• Prevede materiale plastice in aplicatiile pentru aparatul cu microunde specific procesarii suncii sau hamburgerilor.
• Un singur material atat pentru incalzirea la microunde, cat si pentru incalzirea traditionala.

Data viitoare va vom prezenta Structura Exterioara a platformei si sistemele constructive, eficiente din punct de vedere energetic, ale DuPont.


Pentru detalii suplimentare despre platforma "Living Tomorrow" vizitati www.buildingonscience.dupont.com