Inapoi

Efect de valuri pe fatada aeroportului din Brisbane

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
aeroport_brisbane1
Atelierul de design cu renume international, Urban Art Projects (UAP) a anuntat la inceputul acestei luni colaborarea cu artistul Ned Kahn, Hassell (Sydney) si Corporatia Aeroportului din Brisbane (BAC) pentru transformarea parcajului supraetajat al terminalului de calatori intr-un proiect de arta chinetica intinsa pe opt etaje.

Artistul american Ned Kahn este recunoscut in America de Nord si Europa pentru lucrarile sale inovatoare care implica exploatarea unor elemente naturale, precum vantul si lumina. Artistul in colaborare cu UAP si echipa de proiectare a BAC-ului vor crea 5000mp de fatada chinetica pentru parcarea provizorie a noului terminal de calatori.

Vazuta de la exterior fatada propusa de Kahn va crea senzatia unor valuri care se propaga pe suprafata acesteia, datorita celor 250 000 de placute din aluminiu care se vor misca in bataia vantului. La interiorul parcajului, modele complicate realizate din jocul luminii si al umbrelor vor fi proiectate pe pereti si pardoseli pe masura ce razele de soare vor fi filtrate prin fatada chinetica. Pe langa efectul grafic extraordinar, aceasta fatada permite mentinerea unui climat racoros in interiorul parcajului, asigurand protectie importriva razelor soarelui si ventilarea naturala a spatiilor.

Directorul Executiv al atelierului Urban Art Projects, domnul Ben Tait declara urmatoarele: „Suntem incantati de oportunitatea colaborarii cu artistul Ned Kahn si BAC pentru a realiza aceasta fatada chinetica a orasului Brisbane. Lucrarile emblematice ale lui Ned sunt impresionante si la aceasta scara, efectul va fi deosebit, oamenii se vor opri ca sa admire jocul valurilor si vor fi mandri de realizare."

Parcajul temporar al terminalului de calatori face parte dintr-o lucrare mai ampla de revitalizare a terminalului de calatori din Brisbane si va asigura 5 300 de locuri de parcare acoperite, pe noua niveluri, intr-o cladire dotata cu un sistem de identificare performant si protectii sporite. Noua parcare si fatada in valuri a lui Ned Kahn vor fi finalizate si prezentate publicului la finele anului 2011.Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa