Inapoi

Efectele eliminarii conductiei si convectiei

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
vaccuumglass2

Este stiut faptul ca sunt trei moduri prin care cladura se poate transmite, iar vidul este un mediu care elimina doua dintre acestea: conductia si convectia. Cercetatorii de la Guardian Industries au finalizat cercetarile pentru un vitraj a carui camera este vidata si care atinge valori incredibile ale izolarii, R-12 - R-13, comparabile cu cele ale unui perete izolat. Foile de sticla au un spatiu vidat foarte ingust, de numai 0.25mm si care actioneaza ca un termos, pastrand caldura in interior.

 

 

 

 

Este stiut faptul ca sunt trei moduri prin care cladura se poate transmite, iar vidul este un mediu care elimina doua dintre acestea: conductia si convectia. Cercetatorii de la Guardian Industries au finalizat cercetarile pentru un vitraj a carui camera este vidata si care atinge valori incredibile ale izolarii, R-12 - R-13, comparabile cu cele ale unui perete izolat. Foile de sticla au un spatiu vidat foarte ingust, de numai 0.25mm si care actioneaza ca un termos, pastrand caldura in interior. 

 

Desi vidul elmina conductia si convectia, nu rezolva problema radiatiilor drept urmare tratarea low-e a foii de geam este obligatorie pentru asigurarea nivelului de performanta. Grosimea totala a noului panou vitrat Guardian VIG este de 6.5 - 11mm, depinzand de tipul de sticla folosit. Acesta este mult mai subtire decat panourile vitrate obisnuite care de cele mai multe ori au trei straturi de geam si mai multe de tratament low-e pentru a ajunge la acelasi nivel de performanta. Vidarea unui spatiu conduce la apropierea foilor, astfel incat cei de la Guardian au prevazut intre cele doua foi de geam niste "distantieri" foarte mici si cu grad scazut de conductivitate, care sunt aprope insesizabili (decat daca stii unde sa te uiti!).

 

Pentru o si mai buna izolare, Guardian poate sa realizeze panourile vitrate VIG introducand inca o foaie de geam, fapt care ii creste valoarea izolarii prin adaugarea unui R-1 la un R-5 existent. Deasemenea se lucreaza la implementarea in cadrul unitatii vitrate a unei folii continand celule fotovoltaice.

 

Atunci cand Stephen Selkowitz, directorul Departamentului de Tehnologie in domeniul Constructiilor de la Laboratorul National "Lawrence Berkeley", a fost intrebat ce parere are despre acest produs acesta a declarat: "daca o companie poate sa obtina un coeficient de izolare R-12 masurat in centrul vitrajului si in acelasi timp sa mentina pretul acestui produs la un nivel rezonabil, atunci este extraordinar. Acest nivel de performanta ar transforma ferestrele din elemente care pierd caldura si produc efect de sera, in elemente care controleaza energia, producand mai multa prin acumularea energie solare pasive (chiar daca fereastra este pe nord) decat energia pierduta prin respectiva fereastra."

Mai multe informatii pe www.materia.nl

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa