Inapoi

Era cat pe ce

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
stadiumcollapse1

Un stadion se prabuseste fara sa produca pierderi de vieti omenesti, doar cu cateva zile inainte de marea inaugurare.

Stadionul, avand o vechime de maxim un an de cand s-au inceput lucrarile, urma sa gazuiasca Jocurile Universitatilor Publice, eveniment care ar fi adunat mii de concurenti si de spectatori in tribunele acestuia. Desi nu au avut loc pierderi de vieti omenesti, acoperisul care s-a prabusit a facut pe multi sa roseasca pentru o asemenea greseala.

 

Ministrul Lucrarilor Publice din Malaezia, domnul Datuk Shaziman Abu Mansor a declarat ca acest eveniment este unul care a patat imaginea intregii tari si care a condus la concedierea firmei care nu a fost capabila sa construiasca o structura conform normelor. Domnul Shaziman a declarat ca se vor face anchete pentru a stabili cauza prabusirii si un consilier al ministerului va face o evaluare a pagubelor. O masina si trei motociclete care erau parcate in apropierea stadionului au fost avariate in momentul in care aproximativ 80 de metri de acoperis s-au prabusit la 9.30 dimineta. Mare parte din structura acoperisului s-a prabusit peste gradenele stadionului in valoare de 292milioane de rigiti (moneda locala a Malaeziei).

 

 

 

 

Se pare ca pentru respectivul stadion fusese emis un certificat temporar de functionare conform normelor de catre Departamentul Lucrarilor Publice cu putin inainte de Jocurile Nationale ale Malaeziei din luna mai, desi acest certificat nu era obligatoriu pentru o cladire publica. Pagubele estimate sunt in jurul a 25 de milioane iar firma care a realizat structura acoperisului este coreana. "Nu avem detalii despre cum si de ce s-a intamplat aceasta catastrofa dar vom avea rabdare pana cand investigatiile vor fi finalizate" a declarat domnul Shaziman, adaugand faptul ca stadionul va fi inchis pana la finalizarea lucrarilor de reparatii. Acesta declara ca stadionul se afla inca in garantie, sub responsabilitatea antreprenorului general, Bina Struktur Sdn Bhd, emarcon Sdn Bhd si Genggam Mercu, care asigura lucrarile de mantenanta ale cladirii pe perioada a doi ani de zile.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa