Inapoi

Extinderea portului Louis din insulele Mauritius

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Primul Ministru al insulelor Mauritius, dr. Navinchandra Ramgoolam a facut publice planurile pentru noul proiect de extindere a portului Louis pe 26ha, realizat de biroul lui Andy Fisher. Master planul ofera cadrul pentru realizarea unei dezvoltari importante in zona Les Salines avand ca scop principal reconectarea orasului la faleza si intinderea de apa mizand pe producerea unor reactii in lant care sa conduca la o dezvoltare ulterioara a portului Louis.

Arhitectul Andy Fisher
a colaborat cu echipa de la Les Salines Development, o divizie a companiei Patel Realty, pentru dezvoltarea conceptului transformarii si integrarii zonei din vecinatatea apei. Spatiul respectiv in prezent este intr-un stadiu de degradare dar, conform proiectului Neotown Port Louis, in zona se vor construi spatii de birouri, zone rezidentiale, magazine si hoteluri cat si un Centru al mostenirii turistice, in totalitate avand o suprafata construita de 930 000mp si o valoare de investitie de 500milioane de dolari.

Conceptul acestui master plan s-a inspirat din unicitatea falezei si amplasarea sitului intr-o extrema a orasului. Folosind atuurile contextului, strategia ramane valabila si pentru zonele invecinate, avand ca punct final o serie de piete publice dezvoltate in lungul malului. Aceste piete urmeaza sa genereze noduri urbane intretinute de activitati de recreere si de natura culturala, aflate adiacent unei promenade pietonale.In cadrul proiectului s-a prevazut crearea unei zone verzi, a parcului Maritim care va asigura spatiul necesar recreerii si desfasurarii activitatilor in aer liber. Acest impresionant parc cu dezvoltare liniara a fost gandit sa asigure legatura catre faleza portului Louis cu ajutorul unor serii de elemente urbane si vegetale. Transversal au fost prevazute o serie de strazi care sa lege rapid, orasul de pietonalul falezei. In cadrul proiectului de dezvoltare a falezei si noii zone din portul Louis se va tine cont de aspectul ecologic si sustenabil pe care aceasta interventie trebuie sa il indeplineasca astfel incat s-au trasat anumite linii directoare care trebuie luate in considerare de cei care vor proiecta si construi imobilele.Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa