Inapoi

Fabrica din Berlin renovata si transformata intr-un spatiu de lucru eco

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
palomar5_zweidrei_1

Autor: Brit Liggett

Proiectul Palomar 5
"Camp" a fost un bun prilej pentru ca 30 de oameni, toti cu varste sub 30 de ani si apartinand unei serii de 30 de discipline diferite, sa stea timp de sase saptamani pentru a concepe idei inovatoare care sa nu tina seama de lumea corporatista care ii inconjoara. Pentru a veni in sprijinul acestei tabere de idei, Palomar 5 s-a bazat pe propunerile celor de la 45 kilo si ZWEIDREI pentru proiectarea unui spatiu de lucru complet ecologic. S-au folosit de volumetria unei fabrici dezafectate din sudul Berlinului care a adapostit pentru sase saptamani spatiile necesare participantilor la atelier sa lucreze si sa se odihneasca, dupa care a fost dezmembrata si reciclata in intregime.

Spatiul de lucru si cel pentru activitatile curente a fost impartit in trei sectiuni. O zona de noapte, care a fost gandita sa adaposteasca fiecare participant in cate un cub care sa contina patul si o depozitare, beneficiind de iluminat independent si de intimitate prin inchiderea volumului printr-o usa glisanta. Toate cuburile au fost astfel amplasate pentru a se crea anumite culuare si zone de acces, intentionat subdimensionate tocmai pentru a-i determina pe oameni sa interactioneze si sa socializeze. Usile glisante pot fi lasate deschise sau pot fi complet inchise, acest lucru permitandu-le locatarilor sa-si aleaga singuri gradul de intimitate dorit. Cuburile au fost realizate din placi MDF asamblate fara a se folosi adezivi si care mai tarziu au ajuns materie prima pentru sistemul de incalzire cu bio-masa.







Restul spatiilor au fost gandite sa fie deschise si luminate natural. Zona de recreere a fost gandita ca un spatiu comun in care participantii sa poata sa isi petreaca timpul liber, de aceea nu s-au facut compartimentari. De departe cel mai atractiv spatiu era zona de lucru, construita in intregime din carton reciclabil. Peretii suspendati, vopsiti in culoare alba delimitau posturile de lucru, fiind folositi si pe post de ecrane sau de tabla de scris in prezentarea proiectelor. Noul aranjament oferea intimitate diferitelor echipe de lucru fara a separa complet spatiul asa cum ar fi facut-o peretii traditionali, realizati din pardoseala pana in tavan.



Dupa trecerea celor sase saptamani si dupa reciclarea sau refolosirea tuturor materialelor, ideile celor 30 de participanti au fost prezentate unui grup de 300 de persoane de marca din domenii precum economie, stiinta, cultura, politica si media in cadrul Summit-ului Palomar 5. Participantii au propus solutii si strategii pentru teme legate de sprijinul umanitar, implicarea canalelor de mass-media in problemele sociale si tehnologiile de comunicare. Nu ne mira ca au fost atat de productivi avand in vedere ca cei de la 45 Kilo si ZWEIDREI le-au creat un mediu extrem de propice.

















 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa