Inapoi

Festivalul de Design de la Londra, editia 2009

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
designlondra2009

Autor: Antonia Halse


Editia 2009 a Festivalului de Design de la Londra a adus in atentia publicului ultimele modele si exemple uimitoare de mobilier si amenajari interioare, toate in tonul dezvoltarii durabile si al ecologiei.

Un element care a atras atentia a fost expozitia "In Praise of Shadows" la V&A unde s-a prezentat un design contemporan european de iluminat, conceptul expozitiei fiind inspirat din directiva europeana pentru interzicerea surselor de iluminat incandescent si cu halogen pana in 2012. "Sonumbra" dezvoltat de catre arhitectii specializati pe textile de la Loop.ph a fost conceput avand la baza nevoile tarilor aflate in dezvoltare. Panza sub forma unui copac capteaza lumina solara in timpul zilei, in timp ce asigura umbra iar noaptea transforma energia solara in curent electric pentru iluminatul acestor minunate modele.

 

 

 

"Fagile Future" (Viitor fragil) realizat de cei de la Drift, este partial executat din circuite si flori de papadie cu LED-uri inserate. Cele 156 de LED-uri consuma 12Watti in total asigurand un iluminat continuu pentru 20 000 de ore.
La YCN (organizatie creata in 2001 care premiaza noile talente) au fost prezentate esarfele colorate ale lui Merel Karhof realizate in incredibila ei fabrica denumita Wind Knitting Factory.

 

 

Absolventa cursului "Goldsmiths MA Design Critical Practice", Dina Papathanasious a realizat un proiect de coliba care propune o serie de module de cladire fargmentate, realizate din materiale de constructie reciclate si refolosite, pentru crearea unui sistem structural care poate filtra apa de ploaie astfel incat locuitorii cladirii sa o poata folosi.
Turnul de hartie al lui Shingeru Ban avand 22m inaltime denumit Size + Matter, a fost creat in colaborare cu producatorul de carton Sonoco.

Castigatorul premiului Design Plus pentru inventie si sustenabilitate a fost atribuit produsului Roca W+W (wash basin + water closet) integreaza cei 4 litri de apa reciclata de la lavoar cu 2 llitri de apa curata pentru a fi folositi la vasul de wc. Apartinand noii game de produse de la Roca al carei concept se bazeaza pe tehnologia "Refolosirii apei", acest produs se estimeaza ca va reduce cu 25% consumul apei in fiecare an de folosire.

 

 

Arhitectul Ian Douglas-Jones si designer-ul Ben Rousseau au fost alesi de catre cei de la Arts Co. Pentru realizarea unei intrari spectaculoase si dramatice in acelasi timp, in Muzeul V&A. Instalatia propusa, denumita "Wasted" accentueaza problema gropilor de deseuri prin integrarea in proiect a materialelor refolosite. Acest proiect marcheaza lansarea companiei E&K Arts, de catre cei de la Arts Co., care vizeaza incurajarea artistilor sa creeze produse care vor fi realizate in intregime din materiale refolosite.

 

 

Scaunul propus de catre Gitta Gschwendtner si denumit "Off-Cut" este integral realizat din piese de mici dimensiuni colectate din fabricile de prelucrare a materialului lemnos.

 

 

Scaunul Pallet a fost realizat in cadrul unui atelier de creatie din Lugano, Buenos Aires, cu toate acestea instructiunile de montaj si dimensiunile elementelor pot fi cumparate on-line de la mesterii originali care au recurs la aceasta metoda de promovare tocmai din dorinta de a incuraja refolosirea paletilor din lemn si transformarea lor in elemente de mobilier.

 

 

Lansat pentru prima data in 1960, Scaunul lui Hans Brattrud denumit "Scandia" a inceput sa fie produs din nou de catre cei de la Fjordfiesta. Actualizand design-ul clasic al scaunului cu unul mai modern si folosind tehnici de productie eficiente, Fjordfiesta combina adeziv cu continut scazut de formaldehida (Aswood), lacuri pe baza de apa si cadre de metal care sunt lacuite in loc sa fie cromate.

 

 

"Pop-up gallery Libby Sellers" ocupa in prezent un garaj luminos din sudul cartierului Kensington. In cadrul expozitiei se afla cuptorul proiectat de catre Dick van Hoff, renumit pentru caminele traditionale pe care de realizeaza pentru Royal Tichelaar Makkum, cea mai veche companie olandeza. Acest cuptor nu are nevoie de gaz iar temperatura estecontrolata cu ajutorul unui indicator de oxigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa