Inapoi

Finalizarea lucrarilor la sediul central al Swedbank din Vilnius

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
swedbank_vilnus3

Noul sediu central al Swedbank din Vilnius a fost proiectat de echipa de la Audrius Ambrasas Architects si se afla intr-o zona a capitalei Lituaniei care s-a dezvoltat recent si care continua sa surprinda prin ritmul alert al investitiilor de natura politica, comerciala si recreativa. Amplasamentul cladirii pe partea dreapta a raului Neris, a cauzat o serie de provocari pentru echipa de arhitecti.

Cei de la Audrius Ambrasas comentau: "Am dorit ca aceasta cladire sa devina parte integranta a proiectului de dezvoltare a malului drept al raului Neris, completandu-l intr-un mod original, particularizand spatiul din jurul acesteia, fara insa a deveni elementul principal al compozitiei."

Cladirea este alcatuita din doua corpuri principale, primul dintre acestea este compus dintr-o structura de 15 si respectiv 16 niveluri, iar al doilea corp este reprezentat de o structura mai joasa compusa din doua corpuri de cladire, o scara urbana desprinsa din axul volumelor si volumul de patru niveluri gazduind birourile administrative. Cladirea are o suprafata de 4 500mp de terasa circulabila sustinuta de stalpi si care ofera privelisti catre rau.

 

 

 

Parterul de sub terasa se deschide catre un mare spatiu exterior unitar. Cuprinde o cafenea pentru 150 de persoane, atat angajati cat si pentru partenerii acestei banci aflati in vizita, o sala de conferinte pentru 150 de persoane si o sala de lectura, ca o completare la centrul de relatii cu publicul si la centrul de afaceri.
Finisajul peretilor albi ai fatadei a fost realizat prin folosirea unor palete din inox finisate in directii diferite. Efectul ornamental a fost obtinut prin varierea directiilor de finisare, slefuire care creaza impresia unei texturi variat colorate.

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa