Inapoi

Finalizarea salii Fortaleza din cadrul campusului Wright, un omagiu pentru H. F. Johnson Jr

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

In 1935, H.F. Johnson Jr. a reusit sa zboare 15000mile, din Wisconsin pana in Brazilia, in cautarea unei surse sustenabile de ceara naturala - copacul palmier carnauba. La saizeci de ani dupa ce tatal sau a efectuat zborul intr-un avion Sikorsky-38, H.F. Johnson Jr. a reparcurs drumul cu o copie a aceluiasi avion.

Mostenirea acestei calatorii incredibile a fost comemorata prin inaugurarea salii Fortaleza, un nou spatiu care sa gazduiasca permanent copia acelui avion si sa istoriseasca acel zbor tuturor vizitatorilor si trecatorilor. Construita in Campusul Frank Lloyd Wright din Wisconsin si proiectat de catre biroul de arhitectura Foster and Partners, proiectul a cuprins si construirea unei "Community Building", care sa ofere o serie de spatii de servicii precum restaurante, magazine si o sala pentru activitati sportive.

Amplasata adiacent cladirii "Johnson Wax" si a turnului de cercetare, sala Fortaleza fiind integral vitrata permite avionului sa fie prezentat oricand atat studentilor cat si publicului larg. Fatada clara contrasteaza cu imaginea solida si masiva a celorlalte cladiri din campusul Wright, in timp ce forma ovala aleasa permite vizualizarea avionului din orice unghi si locatie. Baza cladirii a fost finisata cu un basorelief care reprezinta padurea de Carnauba iar pardoseala a fost infrumusetata printr-un mozaic din lemn.Cea de a doua cladire a acestui proiect, "Community Building" a fost gandita sa asigure un echilibru vizual in campus. Peretii placati cu piatra Kasota fac trimitere la finisajul din caramida de la sediul Wright, in tip ce fatada dinspre sala Fortaleza este concava pentru a permite o "imbratisare mai fireasca a formei" noii cladiri. Cele doua volume sunt legate intre ele printr-un atrium vitrat, continand un perete verde, vegetal, un perete cu joc de apa si un ochi de apa. Un tunel integreaza acest nou spatiu in reteaua de tunele care asigura principala metoda de comunicare, relationare din campus.
Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa