Inapoi

Foshan Pearl, complexul sportiv din China

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
foshan-pearl-gymnasium1

Complexul sportiv Foshan Pearl este ultima realizare din domeniul arhitecturii ecologice, sustenabile din China si a fost realizat de catre firma de arhitectura din Japonia, Mitsuru Senda si Institutul pentru Design-ul mediului inconjurator. Arhitectura complexulu sportiv a fost aleasa sa faca fata provocarilor create de climatul subtropical specific zonei si sa reprezinte un exemplu de relationare intre spatiile interioare si cele exterioare sustinand ideea unei atitudini responsabile a Chinei fata de conceptul ecologic al cladirilor.

 


Suprafata pe care se desfasoara cladirile complexului sportiv este impresionanta si ofera posibilitatea desfasurarii unei variate game de jocuri sportive, antrenamente, intruniri, cat si alte evenimente conexe. Impartita in trei mare zone: Marea Arena, Sub-arena si Arena locuitorilor orasului, cladirea este acoperita cu o structura din aluminiu, ce uneste cele trei cupole permitand astfel iluminatul si ventilatia naturale dar care actioneaza si ca o bariera pentru cladura excesiva a climatului.
Desi sistemul structural al celor trei arene este vizibil de la exterior, in interior spatiile sunt organizate pe orizontala, circular intersectate pe verticala de elementele de sustinere si caile de circulatie. Pentru a conferi mai multa rezistenta structurii, arhitectul Senda a prevazut grinzi cu zabrele cu prindere pe diagonala, care permit realizarea vitrajelor mobile in invelisul anvelopantei pentru iluminatul natural si a ventilarea spatiilor interioare dar in acelasi timp mentinandu-se un climat optim pentru realizarea activitatilor sportive.

 

 

 

Amenajarea spatiilor exterioare cladirii este realizata in mare proportie cu oglinzi de apa care au ca rol introducerea aerului racit natural in spatiile cupolelor. Suplimentar, spatiile rezervate salilor de antrenamente au fost gandite astfel incat sa functioneze integral pe ventilatie naturala iar restul spatiilor au fost prevazute cu un sistem de climatizare si ventilare care sa functioneze in perioadele caniculare si cu umezeala ridicata ale lunilor de vara.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa