Inapoi

Foster&Partners demareaza proiectul pentru aeroportul spatial Virgin Galactic

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
spaceportgroundbreaking6

Este un eveniment extraordinar pentru orice admirator al spatiului intergalactic momentul in care s-au demarat lucrarile la construirea primului aeroport spatial comercial, Spaceport America. Proiectat de catre firma de arhitectura Foster&Partners, locatia a fost aleasa in sudul statului New Mexico si va servi drept pista de lansare pentru calatoriile spatiale ale persoanelor private. Construita in malul unui deal, cladirea ce va gazdui Spaceport-ul va respecta toate standardelele LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) si va fi prevazuta cu anumite tehnologii ecologice incluzand un acoperis cu panouri solare, folosirea masei termice si un eficient sistem de climatizare si ventilare.

 

Virgin Galactic, parte a grupului Virgin condus de catre Richard Branson, a contractat proiectul pentru Spaceport de la firma de arhitectura Foster&Partners si a investit peste 300 milioane de dolari pentru dezvoltarea acestui nou aeroport spatial. Planul lor este de a efectua primul zbor pana in 2011. Deja 300 de pasageri au rezervat un loc pentru primul zbor si au platit deja 200 000 de dolari pentru acest serviciu. Pe de alta parte, dupa ce va fi terminat Spaceport, America va fi gazda oficiala a curselor "X Prize".

 

Construit in malul dealului, cladirea ce va gazdui Spaceport va folosi masa termica a pamantului ce o inconjoara pentru a regla temperatura interioara comparativ cu extremele atinse la exterior avand in vedere clima desertica a regiunii. Tuneluri sapate in pamant vor pre-incalzi sau pre-raci aerul, tocmai pentru a reduce costurile utilizarii sistemului de climatizare-ventilare cu 50%-70%; iar panourile solare de pe acoperis vor fi folosite pentru inclazirea apei. Cei 110 000mp suprafata utila vor folosi luminatoarele si ventilarea naturala pentru eficientizarea consumului de energie.

 

 

 

 

Directorul Executiv al Autoritatii Spaceport-ului New Mexico, dl Steve Landeene a declarat: "Demararea lucrarilor la realizare aeroportului spatial insemna deschiderea unui nou capitol in istoria spatiala si tehnologica a statului New Mexico. De la munca de pionerat in domeniul rachetelor a lui Robert J. Goddard in 1930, inceputurile programului spatial al Americii din 1940 si 1950 pana la programele demarate de NASA la White Sands Missile Range si acum la construirea Spaceport America, poarta catre viitor".

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa