Inapoi

Gehry este inlocuit din proiectul Barclays Center

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
gehry

In urma unui acord cu ambele parti, firma de arhitectura Ellerbe Becket continua proiectul

Grupul Forest City Ratner a facut public faptul ca proiectul pentru Atlantic Yards din Barclay Center in forma propusa de catre arhitectul Frank O Gehry nu se va mai realiza, urmand ca o noua propunere sa fie elaborata de catre Ellerbe Becket. Cei 850 000 de metri patrati vor avea ca functiuni predominante pe cele de natura sportiva si de loisir, urmand sa gazduiasca clubul de baschet Brooklyn Nets (echipa cunoscuta inainte ca New Jersey Nets) iar lucrarile sunt planificate a se incheia pana la inceperea sezonului din 2010 - 2011. Avand in vedere planificarea si faptul ca echipamentele sunt deja pe santier, noua echipa de proiectare a promis ca va livra primele desene cel mai probabil la sfasitul lunii iunie, mentionand ca vor incerca sa foloseasca toate planurile care au obtinut deja aprobarile necersare.

Master plan-ul pentru dezvoltarea zonei Atlantic Yards a fost conceput de catre arhitectul Frank Gehry in ideea unei noi comunitati urbane in care se se intrepatrunda functiuni variate: cele sportive cu cele de locuire si de comert, fara a neglija calitatea si importanta spatiului public gandit sa se intinda pe 6 hectare.

 

Domnul Bruce Ratner, presedinte si director executiv al grupului Forrest City, a declarat: "Ii sunt recunoscator arhitectului Frank Gehry pentru viziunea extraodrinara, pentru talentul de neegalat cat si pentru colaborarea sustinuta. Atat prin proiectul de la Atlantic Yards cat si prin cel de la turnul Beekman din Manhattan, a depasit orice asteptare. Pe durata intregului proces - pentru ca litigiile au condus la intarzieri, pe masura ce preturile din constructii cresteau in detrimentul bugetului alocat iar ritmul lent al economiei modifica cerintele - Frank si echipa lui au dat dovada de multa flexibilitate si profesionalism, realizand modificari in proiect pentru a pastra eficienta si rentabilitatea acestuia. Climatul economic actual nu permite dezvoltarea unui proiect de o aemenea anvergura si cu permisiunea lui Frank, arena sportiva va suferi modificari astfel incat sa se incadreze in cerintele actuale."

 

In martie s-a anuntat ca Gehry a fost obligat sa faca reduceri de personal datorita intazierilor, pierzand douazeci si patru de angajati.
Gehry a declarat: "Suntem foarte mandri de proiectul propus pentru Atlantic Yards atat pentru master plan cat si pentru arena sportiva, pe care l-am proiectat in stransa colaborare cu cei de la Forest City Ratner. Desi vor exista intotdeauna regrete vis-a-vis de proeictele care nu ajung sa se realizeze, continuam sa colaboram cu Bruce si cu echipa lui."

Grupul Forest City Ratner intentioneaza sa dea drumul la santier spre finalul acestui an.

 Mai multe informatii gasiti pe www.worldarhitecture.com

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa