Inapoi

Hohyun Park + Joo Kim finalizeaza casa Z din Korea

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
casa_z_korea1

Terenul este situat la Gwangju Si, Gyeonggi-Do, nu foarte departe de Seul. Inconjurat de case mici, se afla pe varful unei deal cu pante abrupte. Primul lucru care a fost luat in considerare a fost sa mentina padurea la vest, nu doar datorita pantei foarte abupte dar mai ales datorita frumusetii diferitor copaci si plante. Zona disponibila pentru construirea casei era astfel delimitata de padure si de faptul ca clientul dorea sa beneficieze de vedere catre exterior si de soare pe tot parcursul zilei. Astfel ca forma finala a casei a devenit o linie franta astfel incat sa indeplineasca toate cerintele, deschizandu-se catre muntii din partea sudica.

 

 

 

 

 

In compunerea spatiului, relatiile dintre programe si circulatiile au jucat un rol important. Parterul care este impartit in bucatarie/loc de luat masa si living si etajul, impartit intre camerele copiilor si dormitorul matrimonial, se intersecteaza in punctele de divizare. In acest fel, spatiul creste gradat de la intrare la zona principala.

Urmatorul lucru de care s-a tinut cont a fost obtinerea unei dinamici spatiale prin modificarea dimensiunilor. Un tavan mai inalt in holul de intrare este pus in evidenta de lumina naturala care patrunde prin luminator si un perete, pozitionat la capatul holului conduce privirea catre locul de luat masa. In acest loc inaltimea se modifica din nou prin introducerea unei pasarele. Spatiul inalt al livingului este perceput prin coborarea celor trei trepte care trec prin ochiul de apa de la exterior si prin spatiul verde de la interior. Din zona livingului, spatiul se bifurca catre o biblioteca la un nivel mai jos si catre etaj. Zona importanta, cu dormitorul si baia matrimoniala, este legata printr-un hol si o rampa de dormitoarele copiilor aflate si ele tot la etaj. Dormitorul matrimonial poate fi accesat printr-o baie deschisa dar si din holul de acces.

Forma cladirii a fost gandita sa urmareasca scenariul initial si acoperisul, care este acoperit cu tabla de zinc, invaluie nivelul superior formand un volum omogen. Prin contrast, volumul etajului de jos este acoperit cu bazalt, exprimand rigiditatea. Jocul de apa si spatiul interior plantat au fost incluse in zonele de intersectie a volumetriei parterului cu cea etajului.

Aceasta casa reflecta in intregime mediul de viata al clientului. In loc de locuinta tipica, acesta a dorit sa aiba un spatiu creativ, interesant pentru ca membrii familiei sa se bucure de experienta locuirii intr-o astfel de casa. A fost necesar aproape un an pentru a intelege si a rezolva dorintele clientului si intr-un final arhitectii au fost de acord sa il proiecteze.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa