Inapoi

Inaugurarea Centrului pentru Arte si Muzica din Istanbul in 2010

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
centrul_arte_muzica_istanbul3

Centrul Borusan pentru Muzica si Arta proiectat de catre GAD Architecture urmeaza sa fie deschis in luna ianuarie 2010, odata cu inceperea desfasurarii programului propus pentru anul urmator in care orasul Istanbul va fi "Capitala Culturala Europeana". Cladirea se afla in cartierul Beyoglu, zona istorica si a fost transformata pentru a gazdui spatii multifunctionale, pentru expozitii, repetitii si alte programe culturale.

Design-ul celor de la GAD conserva si restaureaza cladirea istorica construita in 1875. Anvelopanta cladirii existente, care este specifica zonei din lungul faimoasei Istiklal Caddesi, a fost pastrata in timp ce miezul cladirii a fost complet inlocuit. Arhitectii au inserat o volumetrie contemporana care contrasteaza cu fatada. "Cutia" a fost proiectata cu un cadru tesut din otel usor care imbraca perimetral volumul. Aceasta structura permite obtinerea unor spatii vaste, libere de elemente obturatoare asigurand flexibilitatea intre etaje. Volumul inserat pare sa fie suspendat, fiind incadrat doar de anvelopanta din zidarie a vechii cladiri.

O serie de instalatii au fost implementate in cladire, cum ar fi sistemul de iluminat cu LED-uri care pune in evidenta coloanele in forma literei "V", proiectate de catre Leo Villareal. La nivelul intrarii, becuri incandescente sunt ridicate sau coborate in ritmurile muzicii. Trei usi, una rosie, una galbena si una albastra, atrag privirile vizitatorilor, dand impresia unui traseu infinit prin interiorul cladirii. O piramida din sticla si oglinzi pozitionata pe pardosela creaza diferite proiectii, in functie de punctul de observatie.

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa