Inapoi

Inaugurarea unui parc aproape de cer in New York

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
parcny1

Crearea unui parc la inaltime, pe structura dezafectata a unei retele de tren rapid, parea un proiect nerealizabil in urma cu cinci ani. Cu toate acestea, pe 9 iunie anul acesta, a avut loc festivitatea de inaugurare a "Parcului urban suspendat High Line" deschis pentru mii de newyork-ezi dornici sa scape de aglomeratia orasului de dedesubt.

 


Proiectul a fost conceput si desenat de catre James Corner Field Operations in colaborare cu arhitectii Diller Scofidio si Renfro pe infrastructura feroviara construita in 1930 care facea parte dintr-un proiect mai amplu, cu sustinere financiara din partea unui parteneriat public-privat si care urmarea imbunatatirea partii vestice a zonei Manhattan din New York prin ridicarea la peste 30 de metri in aer a trenurilor care transportau marfuri.

Abandonata in 1980, calea ferata a reintrat in atentia publicului abia in 2000 in urma unui fotoreportaj realizat de renumitul fotograf Jeol Sternfeld care arata cum natura a recucerit in 20 de ani acea structura construita de catre oameni.

Desi initial s-a dorit daramarea intregii infrastructuri ferate, acest proiect de revitalizare a primit sprijinul primariei in anul 2002, care a primit de la Compania de transporturi dreptul de utilizare al retelei de cale ferata existenta la sud de Strada 30. Constructia efectiva a proiectului a inceput in 2006 iar acum prima parte din traseu, de la strada Gansevoort pana la Strada 20, a fost deschisa publicului.

Proiectul a inceput printr-o verificare serioasa a structurii de rezistenta si prin inlaturarea elementelor nefolositoare, cum ar fi: sinele, pietrisul si pamantul, deseuri adunate in timp dar si un strat de ciment. Aceasta a fost necesar pentru a inspecta structura si pentru a efectua reparatii unde era cazul. Toate elementele decorative din metal, executate in stilul Art-Deco au fost pastrate, dupa ce au fost curatate de vopseaua care continea plumb si revopsite pentru protectia metalului.Dupa ce s-a terminat cu pregatirea site-ului, s-a trecut la amenajarea peisajului si realizarea tranzitiei intre spatiul public si cel al parcului. O serie de scari si elevatoare permit accesul din diferite parti ale orasului pe platforma parcului, unele dintre ele "taind" prin stuctura metalica, oferindu-le astfel vizitatorilor posibilitatea sa vada putin din constructia initiala. Amenajarea zonelor verzi a inceput in 2008 prin plantarea unor specii autohtone perene, deja existente pe traseul sinelor, a gazonului si arbustilor si a catorva copaci. Arhitectii peisagisti de la James corner Field Operations si arhitectul Piet Ouldof au ales speciile de plante propuse in functie de rezistenta, usurinta cu care se intretin, in functie de textura si paleta de culori pe care o dezvolta pe parcursul anului.
 

 

Parcul High Line este unul public, construit si intretinut pentru folosul tuturor locuitorilor din New York si al vizitatorilor din toate colturile lumii. Acesta reprezinta o oportunitate pentru membrii comunitatii de a se implica intr-un proiect public care va fi de folos pe viitor, orasului New York .


Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com si www.thehighline.org

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa