Inapoi

Ingrijorari privind siguranta betonului conduc la retestarea a 82 de cladiri din New York

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cladiri_retestate_new_york

Robert LiMandri, reprezentantul Comisiei Cladirilor din New York, a anuntat ca urmeaza sa se efectueze teste ale betonului la 82 din cladirile din oras ca urmare a ingrijorarilor aparute in urma inculparii Laboratoarelor Testwell in ianuarie si a unei alte companii in iulie anul acesta. Laboratoarele Testwell au fost acuzate de falsificarea rapoartelor privitoare la compozitia betonului folosit in cazul proiectelor Freedom Tower (cunoscut si ca 1 World trade Center), Stadionului Yankees, terminalului Jet Blue si a altor cateva, fapt care a dus la suspendarea licentei. Laboratoarele de testare Stallone sunt de asemenea inculpate pentru falsificarea rapoartelor privitoare la compozitia betoanelor in iulie anul acesta.

 

Aceasta ultima inculpare a condus la o scadere a increderii in siguranta a peste 100 de cladiri din New York. In urma cercetarilor, dintre acestea, 82 de cladiri vor fi reexaminate. Conform declaratiei domnului LiMandri, cercetarile sunt parte componenta dintr-un program comprehensiv care urmareste sa creasca gradul de intelegere si evaluare a testelor aplicate betonului in cadrul proiectelor derulate in oras, fie ca acestea sunt finantate din bani publici sau de catre investitori privati. Programul include proiectarea si construirea unui centru de testare a betonului detinut de autoritatile locale.

Noul laborator al orasului, care va fi administrat de catre Departamentul pentru Design si Constructii (DDC) si care este estimat ca va fi inaugurat in ianuarie anul viitor, va oferi servicii de testare pentru toate agentiile din oras care se ocupa cu activitati de constructii. Orasul New York are 35 de companii private de testare a betonului care au licenta pentru a-si desfasura activitatea, dar ale caror activitati si rapoarte vor putea fi verificate de catre noua echipa a laboratorului public.


"Testarea betonului reprezinta o etapa importanta in intregul proces de construire a structurii, iar rezultatele trebuie sa confirme rezistenta si calitatea materialelor folosite pentru realizarea unei cladiri", a declarat domnul LiMandri. „Cu toate acestea, integritatea activitatilor de testare a betonului este pusa sub semnul intrebarii, iar acest nou laborator, impreuna cu noua Unitate de Beton si protocolul pentru re-testare, sunt trei masuri importante care vor asigura ca procedurile de testare ale betoanelor sunt conform normelor si betonul folosit va indepli toate cerintele tehnice necesare."

DOB (the Departament of Building) nu a aprobat cererea celor de la Testwell pentru reinoirea licentei pentru aprobarea testarii betoanelor dar un judecator de la Curtea Suprema de Justitie a respins decizia celor de la DOB, lasandu-le varianta apelului. DOB a suspendat licenta celor de la Laboratoarele de testare Stallone, interzicandu-le astfel sa mai efectueze teste in oras. Specialistii de la Departamentul de Constructii lucreaza impreuna cu beneficiarii cladirilor in vederea determinarii gradului de rezistenta a betoanelor folosite la respectivele cladiri si daca acestea corespund cerintelor tehnice. Daca nu, proprietarii vor fi obligati sa respecte protocolul retestarii.

"Locuitorii orasului New York trebuie sa aiba incredere ca imobilele orasului au fost construite in conformitate cu cerintele tehnice si ca betonul, care de cele mai multe ori nu este vizibil, a fost obtinut conform specificatiilor constructorilor" a adaugat domnul Burney reprezentantul Comisiei pentru Design si Constructii.

 

Mai multe informatii gasiti pe: www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa