Inapoi

Integrarea unui sit istoric intr-un campus vechi de 100 de ani

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
sit_istoric_st_albans1

Avand in vederea apropierea implinirii a 100 de ani de functionare, St. Albans Academy a hotarat sa demareze primul proiect propriu de constructii din ultimii 30 de ani. Institutia dorea sa finalizeze noua cladire a centrului pentru studenti, cu noi sali de clasa, birouri, biblioteca si sala de spectacole. Scoala spera de asemenea ca arhitectii sa poata realiza o legatura coerenta intre celelate cladiri existente ale institutiei.

Echipa de arhitecti s-a orientat pentru inspiratie la contextul in care functioneaza St. Albans Academy. Scoala este amplasata pe varful St. Albans, cel mai mare din zona D.C., pe terenurile apartinand Catedralei Nationale proiectata de catre Frederick Law Olmsted Jr. Arhitectul peisagist a gandit amenajarea spatiilor din jurul catedralei asemeni unei retele de alei denumite „cararile pelerinului". Aceste alei indruma vizitatorii pana pe dealul impadurit, aratandu-le vederi partiale ale unor simboluri ale D.C.-ului, toate drumurile ducand in final la catedrala.

Proiectarea cladirii Marriott Hall asigura realizarea unei interconexiuni cu vestigiile istorice existente. Proiectantii au creat un intreg limbaj arhitectural pornind de la ideea extinderii aleilor propuse de Olmsted, realizand o serie de pasaje interioare si exterioare. Pe parcursul acestei noi rute sunt amplasate echilibrat volume si terase descoperite, care ofera privelisti ale monumentelor de pe Capitoliu.

Noua cladire este una moderna, cu trei niveluri care se afla intr-o relatie echilibrata, de respect fata de arhitectura neo-gotica a celorlalte cladiri ale campusului. S-a reusit acest lucru datorita propunerii arhitectilor de a placa mare parte din volumul cladirii cu o piatra albastra, asemanatoare pietrei Potomac de pe cladirile originale. O alta alegere de importanta semnificativa in privinta finisajelor fatadei a fost tipul vitrajelor si amplasarea acestora. Salile de curs au peretii in intregime vitrati, din pardoseala pana in etaj, creandu-se astfel conditiile unui iluminat natural optim. Pentru o mai buna comportare a sticlei in cazul iluminarii directe, s-a adaugat praf de ceramica, in procent de 30% care asigura o rezistenta mai buna la incalzire si nu are acelasi coeficient de reflexie, permitand in acelasi timp luminii sa intre in sali printr-un reflector indirect.









 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa