Inapoi

Interviu cu Matei Filip, arhitectul roman care surprinde patrimoniul istoric al Romaniei in fotografii 3D

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
poza_interviu

Autor: Adrian Buzatu

Ati vazut vreodata un film la un cinema 3D? Daca da, ati observat profunzimea detaliilor care nu pot fi redate de simpla fotografie 2D. Iata ca acum un arhitect roman a realizat in premiera in Romania imagini 3D ale tuturor scenelor de pe Columna lui Traian, ale obiectelor principale din Tezaurul Romaniei, sau ale unor prime trenuri si locomotive din Romania. Acestea pot fi admirate la expozitia de la Muzeul National de Istorie din Bucuresti intre 16 octombrie si 13 noiembrie 2009. Între timp, echipa Stiinta Azi a realizat un interviu cu autorul acestor fotografii 3D, domnul arhitect Matei Filip, care ne dezvaluie secretele acestui tip de fotografie ...

 

Interviu cu Matei Filip, arhitectul roman care surprinde patrimoniul istoric al Romaniei in fotografii 3D.

Stiinta Azi (S.A.): In primul rand, ce este fotografia stereoscopica? Care este tehnica realizarii acestor imagini 3D, explicata simplu, pe intelesul tuturor? Pe langa constructii, ceramica, metale, poate functiona tehnica si pe ... animale impaiate? Ar fi foarte utila pentru muzeele de stiinte naturale.

Matei Filip (M.F.): Fotografia stereoscopica este un tip de fotografie care reda profunzimea unui subiect sau a unui spatiu fotografiat. Popular ea este denumita fotografie 3d.

Tehnica realizarii acestor fotografii, simplu explicata pe intelesul tuturor, este fotografierea din doua puncte a aceluiasi obiect; distanta dintre cele doua puncte mai sus mentionate, genereaza doua imagini usor diferite. Vizualizarea simultana a acestor perechi de imagini redau senzatia de profunzime; profunzime similara cu cea pe care o releva ochii in mod natural in cazul vederii binoculare.


Citeste intregul interviu pe: pe www.stiintaazi.ro.


Pe acelasi subiect: