Inapoi

Karlsrue planifica sa-si adauge 7 noi statii la reteaua de metrou

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
karlsrue3

Proiectul "Kaiserstrasse Light Rail Tunnel" propune amplasarea a 7 noi statii pentru reteaua de metrou usor din centrul orasului. Acest proiect ar conduce la realizarea unui nou spatiu public, sub cel deja existent. Densitatii elementelor vizuale si acustice de la suprafata li se juxtapune calmul designului interior al statiilor. Aceasta permite realizarea unui contrapunct pentru zona pietonala de la suprafata. Toate statiile propuse vor fi realizate intr-un stil arhitectural unitar. Rezultat al unui concurs, acest concept ofera clientilor oportunitatea realizarii in acesta zona centrala Karlsruhe a orasului, a unui spatiu subteran organizat dupa anumite principii.

Interioarele statiilor sunt determinate in mare parte de geometria structurii. Contextul exterior al acestor situri luate individual, din centru orasului, defineste volumele specifice ale cladirilor. Acest lucru da fiecarei statii in parte, un caracter aparte, unic si cu o valoare vizuala deosebita. Designul se deosebeste prin doua categorii diferite. Spatiul de transfer care inconjura intreaga zona a scarilor si nivelele de mezanin, pana la ultimele trepte care duc pe peron. Aici, structura de rezistenta nu este acoperita cu panouri lasand sa se vada maiestria inginerilor. Spatiile comune si cele de asteptare de pe platforma sunt realizate astfel incat sa se obtina o ambianta placuta, simpla si calma.

 

 

 

 

 

Tranzitiile realizate cu ajutorul formelor curbe si omogenitatea suprafetelor vopsite in culori deschise ce acopera pardoseala, peretii si tavanul, dau impresia unui spatiu de meditatie. Sistemul de iluminat este in totalitate suspendat si a fost gandit sa varieze in forma si culoare in functie de spatii.

Noile statii de metrou vor fi date in functiune incepand cu 2016 si in acest timp pietele urbane de deasupra cat si strazile vor suferi lucrari de imbunatatire si re-design.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa