Inapoi

Langley Academy, un exemplu de arhitectura durabila

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
langley_academy1

Autor: Bridgette Meinhold


Recent inaugurata cladire a Academiei Langley in Berkshires, Marea Britanie este un alt exemplu de cladire de invatamant realizata in concordanta cu principiile unei arhitecturi durabile. Proiectata de catre biroul Foster + Partners, anvelopanta impresionanta realizata integral din lemn se integreaza perfect in temele ecologice si stiintifice. Axandu-se in mare parte pe spatii ale laboratoarelor de stiinta, pe unicitatea spatiilor si pe designul ecologic, cei 1 100 de studenti vor beneficia de un spatiu extraordinar de lucru, studiu si interactiune.

 

Placata integral cu lemn, cladirea este umbrita cu ajutorul unor lamele verticale sau orizontale, realizate tot din acelasi material. Din volumul unui atrium central care gazduieste spatiile principale de intalnire, sala de sport si sala de concerte, se desfac doua „brate" in care au fost dispuse clasele, laboratoarele si birourile. Planul inspirat initial din organizarea unui muzeu, este unic in sensul in care scoala se desfasoara in lungul unor culuare care au de o parte si de alta salile de curs, astfel incat totul este deschis. In atriumul central sunt trei volume cilindrice, de culoare galbena care sunt sustinute de coloane si care gazduiesc laboratoarele de stiinta.

 

 

 

 

Daca este sa vorbim despre ecologie si arhitectura durabila, aceasta cladire este dotata cu panouri solare pentru incalzirea apei, iar tevile care distribuie apa sunt lasate la vedere prin cladire, astfel incat studentii sa poata vedea cum functioneaza sistemul. Apa de ploaie este stransa si depozitata, fiind folosita impreuna cu apa uzata pentru reducerea cu 20% a consumului general. Mare parte din cursurile acestei scoli sunt pe tema dezvoltarii tehnologiilor ecologice si a rezolvarii problemelor de mediu.

Suplimentar pentru o mai buna utilizare a spatiilor, sala de sport si cea de spectacol pot fi folosite de membrii comunitatii pentru organizarea diferitor evenimente si concursuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa