Inapoi

Lemnul ars al lui Terunobu Fujimori

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cedarchar1

Autor: Dwell.com


Un om modern si putin excentric, cu un simt estetic arhitectural deosebit, Terunobu Fujimori, a integrat elemente traditonale japoneze in casa executata din lemn de cedu ars si finalizata in 2007.

Procedeul greoi si relativ primitiv de ardere al lemnului de cedru face ca lemnul sa fie protejat de apa, insecte sau mucegai pentru aproximativ 80 de ani. Aceasta tratare a lemnului ii da aspectul si textura unei piei de reptila, deosebit ca si efect vizual dar si din punct de vedere practic, al mantenantei. 

 

 

In pozele prezentete Fujimori demonstreaza procedeul de ardere al scandurilor de cedru. Mai intai aseaza foi de ziar intre fetele a trei scanduri de cedru, asezate una peste cealalta, dupa care le da foc si imprastie uniform flacarile cu ajutorul unei unelte speciale. Dupa aproximativ 7 minute de la uniformizarea flacarilor, scandurile se separa si se toarna apa rece peste ele pentru a opri arderea. Chiar dupa ce flacarile au fost stinse, lemnul continua sa se modifice si sa fumege iar momentul ales pentru oprirea arderii este extrem de important pentru a nu denatura complet fibra lemnoasa.

 


In cazul proiectului "Casei de carbune", exista o camera de ceai care iese in consola la nivelul etajului doi si care poate fi accesibila din gradina, printr-o scara care pare ca strapunge acoperisul si din interior, printr-o usa secreta din dormitorul matrimonial.

 

 

Atmosfera din interiorul camerei de ceai este intima si calma, un spatiu restrans pentru conversatii iar pentru a ajunge acolo trebuie sa urci pe o scara care nu inspira siguranta. Aceasta a fost intentia lui Fujimori, "trebuie sa le fie putin teama" atunci cand urca pentru ca "este un mod de a te face sa simti si sa gandesti altfel in acest spatiu".

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.materia.nl

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa