Inapoi

Locuință urbană compactă pentru o familie cu copii, cu acoperiș verde

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Echipa de la Feldman Architectura a realizat o locuinta urbana, denumita Fitty Wun, care reuseste sa exprime prin arhitectura si spatiile create motto-ul familiei "lucram din greu, ne distram pe masura".

Joe Fletcher
casa

Construita pentru o familie cu trei baieti, casa cu spatii luminoase este eleganta, dar in acelasi timp le ofera copiilor suficiente locuri in care se se joace, inclusiv un leagan la interior.

Un atrium generos, flancat de scarile pe structura metalica, ocupa zona centrala a volumului si permite luminii naturale sa se distribuie uniform. Acest spatiu a fost un element important al organizarii casei asemenea unui „panopticon” (tip de cladire realizat de filozoful si teoreticianl englez Jeremy Bentham in sec. al XVIII-lea) care le permite baietilor sa se bucure de libertate in vreme ce parintii pot sa ii supravegheze discret si sa intervina prompt in caz de nevoie.

Aici, agatat de vangul scarii din metal care conduce la etaj, a fost montat un leagan intens folosit de copii. Spatiile sunt permeabile, cu accese multiple, incuranjandu-i pe copii sa le exploreze si sa isi creeze propriile scenarii pentru noi aventuri.

Zona de zi ocupa spatiul de la primul nivel. Spre strada a fost amenajat locul de luat masa, in spatiul central este bucataria cu o insula pe care familia o foloseste sa serveasca micul dejun, iar livingul este amplasat spre spatele casei. Acesta, desi are o latime de maximum trei metri, beneficiaza de o legatura directa cu terasa prin intermediul unei usi glisante. Lumina naturala si vitrajul amplu transforma incaperea si o fac sa para mai spatioasa.

Dormitoarele sunt amplasate deasupra zonei de zi, la al doilea nivel, spre strada fiind cele doua dormitoare ale baietilor, iar spre gradina dormitorul matrimonial. Mici unghere adapostesc biroul, locul de citit, zona computerului si sunt raspandite prin casa, alternand in mod interesant cu spatiile generoase ale incaperilor.

Terasa verde de pe acoperis este amenajata ca un loc linistit de unde se poate admira zona. Tot aici, intr-o incapere bine izolata fonic, arhitectii au amenajat biroul tatalui, unde acesta poate lucra in liniste.

Casa Fitty Wun a fost gandita astfel incat arhitectura spatiilor sa se potriveasca stilului de viata al membrilor familiei, ajutandu-i sa profite de momentele petrecute impreuna si oferindu-le in acelasi timp si intimitate.

Foto: via Inhabitat