Inapoi

Lumenhaus - casa solara a celor de la Virginia Tech

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
lumenhaus3

Autor: Bridgette Meinhold


Lumenhaus, un nume compus din unitatea de masura a luminii adica lumenul si "haus" termen care face referire la stilul arhitectural "Bauhaus", este o casa high-tech care cu siguranta va atrage mult interes in concursul "Decatlonul Solar" ce urmeaza sa aiba loc. Aceasta casa este unul dintre cele doua proiecte americane care au fost acceptate in cadrul Decatlonului Solar European.


 

Lumenhaus are o suprafata de 800mp, continand o locuinta cu doar un dormitor si cu plan deschis care permite extinderea catre terasele exterioare, atunci cand Sistemul Eclipsis este deschis. Acest sistem este cel mai avansat tehnologic sistem de umbrire produs de cei de la Virginia Tech, care se deschide si se inchide in functie de conditiile meteo. Sistemul Eclipsis este compus din doua straturi, un oblon din metal si un panou izolant, din policarbonat umplut cu aerogel. Acest aerogel este un material cu proprietati izolante ridicate, translucid si foarte usor inlocuind cu succes un perete din caramida in ce priveste coeficientul de izolare dar in acelasi timp permitand luminii naturale sa patrunda in spatiile interioare.

In conditii de vreme buna, panourile semi-transparente se deschid pentru a permite luminii naturale sa patrunda in interior iar usile culisante extind spatiul livingului la exterior, pe terasa din deck. Cand se schimba vremea, panourile culiseaza pana se inchid in felul acesta protejand interiorul de frig, vant, ploaie sau zapada. Sistemul primeste informatii despre vreme de la statia meteo amplasata pe acoperis si astfel poate controla panourile de inchidere, panourile solare, sistemul de incalzire/racire si iluminatul in conformitate cu conditiile climatice. 


 

 

 

 

Acoperisul este un sistem solar cu eficienta dubla, care colecteaza suficienta energie pentru a transforma casa intr-una cu consum "0". Panourile solare sunt bifatetate aceasta insemnand ca pot acumula energie pe ambele fete, conducand la o crestere cu 15% a energiei acumulate. O pompa geotermala este folosita pentru incalzirea si racirea casei. Pozitionarea casei in functie de punctele cardinale permite un iluminat natural eficient, reducand consumul necesar iluminatului artificial. Casa impreuna cu sistemul energetic pot fi controlate si prin telefon, astfel incat atunci cand sunteti plecati si ati uitat sa inchideti luminile, computerul sau chiar cuptorul, se poate sa le opriti via telefon.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa