Inapoi

MAPEI - Montaj parchet triplustratificat, sistem ultrarapid

Publicat de MAPEI, la
MAPEI - Montaj parchet triplustratificat, sistem ultrarapid
Film de prezentare, a materialelor care compun sistemul de montaj de parchet triplustratificat intr-un timp foarte scurt si a fazelor de executie, pornind de la realizarea straturilor care compun o pardoseala, incheind in final cu aplicarea si lipirea finisajului pardoselii reprezentat de parchet triplustratificat.

Sistemul de realizare a pardoselii finisate cu parchet triplustratificat impune utilizarea unor materiale foarte performante: un mortar predozat pe baza de ciment, cu intarire si uscare ultrarapida pentru realizarea sapei de egalizare; o amorsa acrilica pentru a uniformiza absorbrtia de apa a sapei de egalizare; o sapa autonivelanta pe baza de ciment cu intarire si uscare ultrarapida pentru corectarea diferentelor de nivel si a planeitatii sapei de egalizare grosiere; un adeziv monocomponent poliuretanic pentru lipirea parchetului, un adeziv acrilic pentru lipirea plintelor.

Prepararea suportului
Pentru a realiza sapa de egalizare grosiera se foloseste MAPCEM PRONTO, un mortar special predozat (vezi Realizarea stratului suport) cu priza si uscare ultrarapida, care se intareste in ~3 ore. Grosimea de turnare a sapei de egalizare este de minim 1 cm cand se aplica in aderenta cu suportul si de maxim 8 cm cand se aplica aderent sau flotant.
*Noutatea consta in faptul ca prin utilizarea si realizarea sapei de egalizare cu mortar MAPCEM PRONTO, dupa doar 3 ore, peste sapa rezultata se poate se poate turna sapa autonivelanta. Prin uscare ultrarapida se intelege ca la testul de umiditate CM, sapa de egalizare are o umiditate <2%.

Materiale si faze de executie la lucrarile de montaj parchet in sistem ultrarapid:
- SAPA DE EGALIZARE
Se realizeaza o sapa de egalizare cu grosimea de aproximativ 4-5 cm cu mortar MAPECEM PRONTO. Mortarul se amesteca numai cu apa. Sapa poate fi turnata in aderenta sau separata fata de stratul suport, si se poate arma cu plasa metalica sudata sau cu fulgi de polipropilena. MAPECEM PRONTO este un mortar predozat cu priza si uscare rapida, cu contractie controlata, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1R, marcat CE in conformitate cu norma SR EN 13813 CT-C60-F10-A1fl. Dupa punerea in opera va rezulta o sapa de ciment, cu priza si uscare foarte rapida, cu rezistente la compresiune de 60 N/mmp.
*Este indicat ca suprafata sapei de egalizare, sa se prelucreze printr-o driscuire grosiera pentru a ramane rugoasa. Acest tip de finisare, va creste substantial aderenta sapei autonivelante.

- AMORSA
Pe sapa de egalizare, dupa doar 3 ore de la turnare, cand este pietonabila, se aplica cu trafaletul, PRIMER G, o amorsa acrilica fara solventi, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1. Amorsa se dilueaza cu apa in raport 1:2 sau 1:3. Timpul de uscare este de 2 ore, in functie de absorbtia stratului suport. Dupa uscarea amorsei se toarna sapa autonivelanta.
*Aplicarea amorsei se va face astfel incat sa nu creeze un film pe suprafata sapei de egalizare. Amorsa trebuie sa patrunda in sapa, sa reduca si sa uniformizeze absorbtia de apa.

- SAPA AUTONIVELANTA
Se toarna ULTRAPLAN, o sapa autonivelanta pe baza de ciment, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1, marcata CE in conformitate cu norma SR EN 13 813 CT-C30-F7-A2fl. ULTRAPLAN are priza si uscare ultrarapida, se poate turna in grosime de pana la 10 mm pe strat, are un efect autonivelant excelent, se lucreaza usor, iar pentru controlul uniformitatii amestecului are in componenta un pigment de culoare gri rozaliu, care coloreaza amestecurile preparate. Dupa intarire, daca sapa turnata are o culoare uniforma, fapt ce indica respectarea corecta a cantitatii de apa prevazuta de fisa tehnica, are rezistenta mecanica inalta ajungand dupa 28 zile la o rezistenta la compresiune de 30 N/mmp.
*Timpul de uscare variaza in functie de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate, fiind cuprins intre 24 ore si 2-3 zile.

- ADEZIVUL PENTRU PARCHET
Montajul parchetului se face prin lipire pe suprafata sapei autonivelante cu ULTRABOND P990 1K, un adeziv monocomponent poliuretanic, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1. ULTRABOND P990 1K este un deziv fara apa, mai fluid si are timp deschis extins. Dupa intarire, adezivul este elastic, asigura o fixare foarte buna parchetului, avand o are o mare putere de lipire, deci rezistenta la smulgere, testele evidentiind urmatoarele valori de aderenta: lemn pe beton >2,5 N/mmp; lemn pe ceramica >1,8 N/mmp. Acest tip de adeziv se poate folosi pentru parchet masiv, parchet stratificat, parchet triplustratificat, parchet industrial, etc, pe suport absorbant, suport neabsorbant si pe pardoseli prevazute cu sistem de incalzire incorporat in sapa grosiera.
*Chiar daca adezivul este flexibil, parchetul se va monta cu rosturi perimetrale de cca. 10 mm fata de pereti.

- ADEZIVUL PENTRU PLINTE
Montarea si lipirea plintelor se face cu un adeziv acrilic tip ULTRABOND ECO 575. Folosirea adezivului nu exclude, in functie de caz, de marimea si grosimea plintelor si utilizarea cuisoarelor de beton care asigura prinderea mecanica.

- CURATAREA PARCHETULUI
*In cazul in care noua pardoseala se executa din parchet gata lacuit, eventualele urme de adeziv, se sterg din proaspat sau in decurs de 4 ore de la montaj cu detergentul special CLEANER L.


SISTEME PENTRU PARCHET, Mapei
Sistem pentru montaj parchet triplustratificat in sistem ultrarapid.
- realizarea sapei de egalizare cu priza si uscare ultrarapida
- aplicarea amorsei acrilice clasice
- turnare sapa autonivelanta cu uscare ultrarapida
- aplicarea adezivului monocomponent poliuretanic pentru parchet
- montarea parchetului triplustratificat
- adeziv acrilic pentru lipirea plintelor
- montarea plintelor