Inapoi

Masa rotunda "Satul ca peisaj cultural"

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
ad

Masa rotunda «Satul ca peisaj cultural»

Fundatia Arhitext design, impreuna cu Registrul Urbanistilor din Romania organizeaza joi, 22.01.2009, orele 17:00, masa rotunda cu tema «Satul ca peisaj cultural».

Din fericire, noi inca mai dispunem (nu stim pentru cat timp de acum inainte) de un «patrimoniu» rural - atat la nivelul obiectului de arhitectura cat si la cel al unui mod de viata si de productie, la nivelul unor retele de asezari rurale si nu in ultimul rand la nivelul peisajului cultural rural - care merita si trebuie recuperat si «preluat in proiectele» de dezvoltare contemporane. Este un demers care implica asumarea unei noi perspective si perceptii atat asupra acestui «patrimoniu» cat si asupra contextului actual de dezvoltare.

Un prim pas in aceasta intreprindere este decelarea elementelor constitutive si mai ales a constelatiilor de relatii reale si virtuale/potentiale dintre partile/straturile acestui univers/sistem complex pe care-l constituie satul si teritoriul/peisajul (rural) si identificarea acelor elemente si constelatii care continua sa fie viabile din perspectiva abordarilor contemporane.

O posibila perspectiva contemporana privind evolutia asezarilor omenesti ne-o sugereaza «the metapolis dictionary of advanced architecture», subintitulat «orasul, tehnologia si societatea in era informatica», pe care moderatorul mesei rotunde, arh. Arpad Zachi (Redactor sef - Urbanismul, serie noua), o propune ca baza de plecare pentru discutie.

Subiectele/Obiectele discutiei vor fi punctate tot cu o serie de termeni/concepte din acelasi dictionar:
1. metapolis, territory, rurburbia: urban-teritorial space
2. rurban life, rurban loft, the house, housing
3. agriculture, economy, turism
4. landscape/architecture/urbanism, operative landscape, geography, nature, naturartificial


Cei care vor pune in discutie acesti termeni sunt: domnul prof.univ.dr.arh. Alexandru Sandu, domnul prof.univ.dr. Vintila Mihailescu, doamna prof.univ.dr.arh Doina Elena Cristea, doamna lector.univ.dr. Cerasella Craciun, domnul Bogdan Ghiu si doamna sociolog dr. Claudia Popescu.


In speranta unei discutii incitante va dam intalnire joi dupa-amiaza (22.01.2009 ora 17:00), in Sala de consiliu de la et. 1 al Centrului pentru Studii in Arhitectura din str Mihail Moxa nr 5, sector 1, Bucuresti.

            Pentru detalii: 031.104.11.78 / arhitext_redactie@b.astral.ro / Lavinia Marin – Responsabil PR