Inapoi

Miami Herald a vopsit necorespunzator o cladire monument istoric Art Deco

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
herald 2

Autor: Andres Viglucci


Biroul pentru Conservarea monumentelor istorice din Miami declara ca Miami Herald a stricat fara intentie o cladire monument istoric apartinand curentului Art Deco si care se afla in proprietatea concernului din care face parte, prin vopsirea travertinului cu care era finisata.

Cladirea fusese vopsita anterior de un proprietar, inante ca asceasta cladire sa primeasca statutul de monument istoric si a fost revopsita recent in urma unei directive data de un ofiter al municipalitatii.

 

Compania The McClatchy Co. este proprietara cladirii Boulevard Shops, o emblema de pe bulevardul Biscayne construita in anul 1930 si declarata monument instoric in 2003 in parte datorita elementelor arhitecturale deosebite - incluzand si tonul de culoare dat de travertinul invechit care acopera cladirea de trei etaje.

 

Anul trecut compania a fost citata de catre un ofiter al municipalitatii pentru gradul ridicat de degradare al exteriorului cladirii. Ofiterul a transmis directorului de lucrari de intretinere de la Herald, domnul Gus Perez ca respectiva cladire, care este goala, are nevoie de putina vopsea. Ca sa se conformeze, Perez a declarat ca a cerut sa fie vopsita in nuante de crem deschis si verde deschis pentru a se armoniza cu Arsht Center de vis-a-vis.

 

Dar acest lucru nu a facut decat sa creeze mai multe probleme: prima fiind legata de faptul ca cei de la Herald nu au obtinut aprobarea de la Biroul pentru Conservarea monumentelor istorice pentru lucrarile de finisare exterioara a unei cladiri declarata monument istoric, asa cum prevede legea si in al doilea rand, aplicarea unei vopsele pe travertin este interzisa datorita faptului ca produce deterioararea pietrei, astupand imperfectiunile acesteia care ii dau si farmecul aparte - declara Ellen Uguccioni, ofiterul de la biroul pentru monumente.

 

La inceputul acestui an cei de la Biroul pentru Conservarea monumentelor istorice i-au citat in instanta pe reprezentantii de la Herald si i-au obligat sa incerce sa indeparteze vopseaua fara a produce deteriorari ale pietrei. Acele incercari au esuat si nu s-a trecut la alte metode pentru ca exista riscul distrugerii placajului de piatra.

 

 

 

 

Uguccioni a declarat ca nu este singurul caz de acest gen si ca problema rezida in prevederile codului care nu ii obliga pe ofiterii municipalitatii sa instiinteze Biroul pentru Conservarea monumentelor istorice de fiecare data cand observa neregului la cladirile monument. De aemenea este de parere ca proprietarii unor cladiri declarate monument istoric ar trebui sa stie ca orice lucrare de restaurare sau renovare a cladirii trebuie autorizata.

 

Gus Perez declara ca si ei se simt nedreptatiti pentru ca ofiterul municipalitatii nu le-a comunicat faptul ca aveau nevoie de aprobarea Biroului pentru conservarea monumentelor. „Am facut ceea ce ne-a fost impus de catre ofiterul municipalitatii si cu toate acestea cred ca cladirea arata foarte bine." In timpul lucrarilor de indepartare a vopselii muncitorii au remarcat faptul ca imobilul mai avea un strat de vopsea, mai vechi, de culoare alba dar care nu a fost aplicat sub indicatiile celor de la The Herald. Cladirea, cunoscuta sub numele "the Shrine Building" a fost cumparata in 1989 de catre Knight Ridder, fostul proprietar al ziarului.


Mai multe informatii gasiti pe www.architectmagazine.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa