Inapoi

Muzeul de Arheologie - Vitoria, Spania

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
muzeuarhsp1

Autor Mangado y Asociados S L

Ne place sa ne gandim la un muzeu de arheologie, ca la o caseta de bijuterii, care ascunde comoara pe care istoria ne-a incredintat-o bucata cu bucata.

Din acest motiv, caseta mica, densa si ermetica, trebuie sa fie sugestiva si magica in interior. In salile permanente de expozitie, toate suprafetele orizontale sunt inchise la culoare, podeaua din lemn este aproape neagra, iar plafonul continuu este negru. 

Aceasta caseta evoca trecerea timpului, facand aluzie la straturile pamantului care incetul cu incetul formeazazidurile groase ale istoriei. Aceste spatii intunecate sunt traversate de prisme albe lustruite - in jurul carora sunt expuse piesele - care atrag lumina dinspre acoperis ziua, si sunt incrustate cu elemente grafice si informatii pentru descrierea obiectelor, evocand aventura interpretarii.

Cladirea este invecinata cu Palatul de Bendaña, in prezent muzeul Naipes Fournier. Accesul in cladire este prin aceeasi curte care duce la Palat, permitand asimilarea pe deplin a ariilor proiectului.

Scopul extinderii curtii si reinnoirii zonei de acces, nu necesita prelucrarea intregii suprafete disponibile ale fatadei, ci numai a unei fasii inguste, construite ca o anexa perpendiculara pe cladirea principala. 
Datorita pantei terenului, curtea este accesibila printr-un pod peste o gradina care permite intrarea luminii in zonele mai joase, care altfel nu ar avea nici o iluminare naturala pe aceasta parte.

Functional, cladirea este organizata in asa fel, incat zonele de lucru -precum biblioteca si atelierele- sunt situate la nivelul solului, orientate spre strada avand acces independent.

In contrast cu functionalitatea, fatada indreptata spre strada mai joasa este mai ermetica, si este realizata dintr-un strat exterior de elemente prefabricate turnate din bronz, cu deschideri, si unde este cazul cu un strat suplimentar interior, format dintr-un perete gros pentru standuri de afisare. In acest fel spatiile interne expozitionale sunt traversate numai de prisme de lumina translucida.