Inapoi

Natura desertului, sursa de inspiratie si de tamaduire

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Desi nu este integrat in categoria spitalelor pentru tratamente intensive, clinica specializata pe tratarea complexa a tipurilor de cancer invoca puterea peisajului si a naturii din desert pentru a-si defini sursa de inspiratie si de vindecare. Posibilitatea oferita pacientilor de a vedea si de a iesi in natura le da acestora sentimentul de reconectare la puterea tamaduitoare a naturii.

Prin integrarea celor trei curti interioare in schema functionala a cladirii, peisajul natural al desertului si imaginea lantului muntos din departare, exponente ale frumusetilor naturale ale orasului Tucson, ajung sa faca parte din experienta vizuala zilnica a fiecarui pacient si membru al personalului angajat. Aici, stiinta si arta vindecarii converg, medicina si tehnologia sunt integrate intr-un spatiu care ajuta in procesul de tratare, prin conexiunea cu natura.

Toate elementele designului cladirii sunt gandite astfel incat sa relationeze cu cadrul natural. Gresia de Arizona, tencuiala si panourile de metal au fost folosite pentru finisarea exteriorului. Parasolarele si boltele de vegetatie ajuta la protejarea cladirii de razele toride ale soarelui. Finisajele interioare sunt realizate fie cu ajutorul materialelor naturale, fie cu materiale care au la baza produse naturale, cum ar fi pardoseala din piatra naturala si placajele din lemn natur. Paleta de culori folosita este una neutra, axandu-se pe culori pamantii si nuante calde. Spatiile interioare sunt iluminate natural, dar pe cale indirecta pentru a nu conduce la incalzirea excesiva a acestora.



In momentul in care UMC a cumparat cele 17ha, terenul avea deja o constructie in care a functionat un spital general si care la momentul achizitiei se afla intr-o stare avansata de degradare. Proiectul pentru clinica de tratare a cancerului a pastrat una din cladirile cu doua niveluri ale fostului complex spitalicesc, care se afla in lungul strazii Campbell. Cladirea a fost demolata pana cand a ramas doar structura, iar curtile interioare au fost decupate din plansee urmand sa se completeze pe partea de nord si de sud cu doua volume pentru a asigura spatiul necesar. Programele pentru tratarea cancerului erau initial demarate in Campusul Health Science si nu beneficiau de un spatiu propriu si cu identitate, avand in vedere ca acestea se desfasurau la subsolul unei cladiri de cercetare. Multa lume din orasul  Tucson nu stia de existenta acestui centru si nici de reputatia rezultatelor.

Cand s-a inaugurat clinica, zona parasita de langa Campbell Avenue a devenit "o bijuterie a desertului". Gradinile si tonurile pietrei de gresie ofera un contrast izbitor comparativ cu cladirea parasita care ocupa terenul inainte. Cu aceasta ocazie comunitatea si regiunea beneficiaza de o clinica cu un program de tratare a cancerului vizibila si identificabila in cadrul orasului, menita sa puna in valoare rezultatele.








Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa